Team_Orie_fp.png

#crowdfunding voor Team Orie

14/05/2012 10:044 reacties4519


Twee maanden gelden begon ik over nieuwe manieren om sport te financieren. Met @gijsbregt vervolgens een paar keer over gesproken, wat we zouden kunnen gaan doen. En toen werd het vrijdag 11 mei 2012.

Bij Nieuwsuur zagen we dat team Orie nog geen hoofdsponsor heeft gevonden en op twitter opperden verschillende mensen dat we een #crowdfunding project voor het snelste schaatsteam van de wereld op moesten zetten.

@erwblo besteedde er direct een perfecte blogpost aan en nu moeten we het gaan bewijzen. @erwblo geeft acht bullets over de aanpak. Voor de snelle voortgang zal ik die bullets alvast invullen. Iedereen mag dat natuurlijk direct afbreken, aanvullen, veranderen. Voor de snelheid is het echter handig als alvast iemand die punten invult.

1. Bepaal hoeveel geld nodig is.
Ik heb geen inzicht in dat getal. Ik las alleen dat het budget vorig jaar € 1,8miljoen was. Dat er nu twee co-sponsors zijn. Omdat ik van eenvoud houd, dacht ik direct aan 1000 mensen € 1000 is € 1 miljoen. Nog geen € 1,8 miljoen, maar we hebben de co-sponsors nog. Maar mensen moeten ook € 100 of € 500 kunnen geven. Dus dit getal moet Jac Orie benoemen. Wat ik nog wel over geld ophalen wil zeggen is het volgende:

Ik moest drie weken geleden bij een benefit avond in Soest verschijnen. Mijn vrouw zou gaan, maar ze voelde zich niet lekker, dus ik moest in haar plaats. Daar heb ik gekte gezien. Voor een goed doel, ben al vergeten welke, boden mannen tegen elkaar op voor spullen die ze eigenlijk helemaal niet wilden. Zo werd een shirt van een Hockey international voor meer dan € 1000,- verkocht. Betaalde iemand bijna € 800,- voor een tuinman voor een dag. Een lingerie setje ging voor € 700,- naar een kale man van middelbare leeftijd.

Dus crisis bestaat niet in een context waarbij mensen tegen elkaar opbieden.

2. Maak urgentie duidelijk, lijkt me makkelijk.
Team Orie moet uiterlijk 1 augustus het geld hebben. Geen bedrijf wil nu > € 1 miljoen lappen en met #crowfunding maken we iedereen blij. Ook als gever word je blij. Zo ben ik medefunder van de film ‘Het einde van België’. Of de film er ooit komt weet ik niet, maar ik ben blij met de gedachte dat ik deze filmmakers heb gesteund.

Dat laatste is belangrijk. Je moet iedereen het gevoel geven dat je een bijdrage levert aan het winnen van gouden schaatsmedailles. Als Stefan Groothuis straks goud haalt op de Spelen in Sochi, dan heeft hij dat aan jou, de #crowdfunder, te danken. Zo denk ik dat ik de Nederlandse filmindustrie red, dat is natuurlijk niet zo, maar het is slim mij dat te laten denken.

3. Baken de periode af.
Goede van @erwblo, hij stelt 30 dagen voor. Dat doen we. We beginnen 1 juni en we doen dit tot 30 juni. We maken gebruik van de zomerijs periode in Heerenveen, dat zijn natuurlijke punten om iedereen mee te nemen in het verhaal.

4 en 5, Iets terugkrijgen en de pakketten.
Ik stel voor: pakket 1, € 100,- voor een feestavond met vermelding van je naam (waar dan ook), team t-shirt en andere prullaria. Pakket 2, € 500,-: als pakket 1, plus een kaart voor een wedstrijd. Pakket 3, € 1000,- als pakket 2, plus clinic van ex-schaatser (we trommelen ze wel op) en een exclusief trainingspak. Pakket 4, € 5.000,- als pakket 3 plus meet & greet met het team, met clinic. Pakket 5, €10.000,- je krijgt helemaal niets, dit pakket is voor de grote geesten, die het niet om prullaria, een sporttas of meet & greets doen. Deze mannen doen het omdat ze vinden dat het moet gebeuren (of sla ik nu weer door in mijn idealisme…)

Disclaimer: ik ben slecht in het invullen van dit soort pakketten, omdat ik dit soort pakketten diep in mijn hart onzin vind, ik houd namelijk het meest van pakket 5, maar dat is niet realistisch. Dus hier moet nog goed naar gekeken worden.

6. Betrek je publiek.
Wellicht lastig voor schaatsers en trainers want je wil tenslotte met je sport bezig zijn. Maar als ik spreek in juni voor één of andere business club ergens in het land, dan moet Mark Tuitert een keer mee. Dan zijn er echt wel mannetjes die voor pakket 5 gaan.

7. Maak publiciteitsplan.
Inderdaad @erwblo dit lijkt eenvoudig. De media vindt dit een geweldig innovatief, origineel, plan. Heel Nederland gaat achter team Orie staan! We beginnen met de aankondiging met zoveel mogelijk mediadruk. Vervolgens houden we de stand bij, het zal een nationale sport zijn om de teller op te zien lopen. Gaan we het halen met zijn allen.

8. Blijf communiceren.
Dat moeten we inderdaad doen met ranglijsten en al. Daar moet het sportbureau van team Orie Triple Double een grote rol in spelen, maar wij en het hele team orie moeten het ook blijven volgen en over blijven communiceren.

Dat zomerijs in Thialf is tot en met 30 juni. Als we nu alle crowdfunders op die laatste dag uitnodigen in Thialf. Daar zorgen we met elkaar dat het geld bij elkaar is gebracht en dat team Orie tot en met Sochi 2014 zonder zorgen kan toewerken naar een paar gouden medailles. Dat zou nog eens mooi zijn.

Geplaatst in Crowdfunding, Sponsoring

Ben van der Burg

Ben was tussen 1986 en 1991 actief in het langebaan-schaatsen, in 1990 werd hij tweede op de WK Allround in Innsbruck, achter Johann Olav Koss en voor kompaan Bart Veldkamp.Na de sport studeerde hij Nederlandse Taal- en Letterkunde om...
Naar profiel »

Jojanneke van den Bosch

I\‘m in.

reactie geplaatst op 14/05/2012 om 19:44 uur
Jan Prins

Me too.

Suggestie: funders krijgen per €1000 een pixel. Dat is 1000 cm2. 500 cm2/been. Wordt een mooi pak.

Variant hierop is dat je voor €100 een pixel krijgt en zo op het been van je rijder naar keuze kan komen. Je hebt dan 10 verschillende pakken.

Nog aardige variant is dat je het salaris voor de rijders afhankelijk maakt van de verkoopopbrengsten van hun benen. Dan zal Mark misschien nog wel wat vaker meewillen met je Ben wink

reactie geplaatst op 14/05/2012 om 20:04 uur
Irma

Geweldig plan! Vraag me alleen af hoe we ook Team Jan van Veen met Coen Verweij, Wouter olde Heuvel en Marrit Leenstra kunnen helpen? Ook zij zoeken nog een sponsor….
Wat zou er gebeuren als we voor twee teams gaan Crowd Funden?

reactie geplaatst op 15/05/2012 om 10:18 uur
Gijsbregt Brouwer

We (Ben en ik) van Sportnext zitten binnenkort met Jac om te kijken hoe en wat. Triple Double, @erwblo en Ronald (maker van onder meer voordekunst.nl) schuiven ook aan. Doel is om de hele Sportnext community (en alle schaatsfans natuurlijk) te betrekken. Bedankt alvast voor alle tips en “keep ‘m coming”!

reactie geplaatst op 17/05/2012 om 13:10 uur

Reageren

Log-in om in het vervolg (nog) sneller te kunnen reageren.

Welke kleur heeft gras?