Joggobot_fp.png

Nooit meer alleen hardlopen met de Joggobot

19/06/2012 07:302 reacties3470


Hardlopen kan een eenzame ervaring zijn. Niet iedereen rent in hetzelfde tempo en is in staat om gelijkwaardige afstanden af te leggen. Die eenzame ervaring kan demotiverend werken. Onderzoekers van de Exertion Games Lab aan de Australische RMIT University hebben daar nu wat op gevonden, de Joggobot. De Joggobot is een AR Drone die de renner van gezelschap voorziet door in hetzelfde tempo mee te vliegen. Door markeringen op het shirt van de hardloper herkent de Drone de renner en stijgt vervolgens op. Wanneer de renner begint met hardlopen bepaalt de Drone het tempo en vliegt in hetzelfde tempo mee. Is het een gimmick of de toekomst?

Uit onderzoek is gebleken dat samen hardlopen een positieve en motiverende werking heeft op de prestaties. Hardlopen met een robot kan natuurlijk niet worden vergeleken met een mens maar het kan motiverend werken. Daarnaast is de Drone voorzien van een camera en zou daarmee de prestaties kunnen filmen of streamen. Ook audio coaching zou in de toekomst kunnen worden toegevoegd.

Gijsbregt Brouwer:
Het lijkt bijna een grap, dit even simpele als geniale idee. Naast je virtuele trainingsmaatje zoals met Nike Plus en Runkeeper, is er nu ook een fysiek trainingsmaatje. Het samen lopen concept lijkt me meer een gimmick, maar de mogelijkheden met een quadcopter die aan jou als loper gelinkt is zijn enorm.

Een van mijn eerdere concepten was om deze technologie in te zetten voor het live broadcasten van amateur marathonlopers: camera met 3G/4G verbinding aan de quadcopter hangen die de loper volgt en dit live streamen. Maar daar zijn de batterijen van de helikopters nog niet geschikt voor. Overigens wordt het bij de marathon wel druk met duizenden quadcopters in de lucht. Al met al denk ik dat we deze ontwikkeling op grote schaal gaan tegen komen in de sport. Benieuwd hoe de organisatoren of rechtenhouders reageren.

Bron: The Register

Geplaatst in Beleving, Innovatie

Wijnand van der Waal

Wijnand van der Waal stond aan de wieg van SPORTNEXT, werkte drie jaar bij Golazo Sports Nederland en is nu Sportmarketeer bij Triple Double Sportmarketing. Als sportmarketeer is hij betrokken bij de snelgroeiende esportsmarkt en...
Naar profiel »

Oli4B

Ik zat gister hieraan te denken maar dan in combi met de AR bril van Google, dan zou je je ghost van je vorige run kunnen laden en achter hem aan kunnen hobbelen, hoeft niet eens zelfde circuit te zijn, gaat op snelheid.

reactie geplaatst op 19/06/2012 om 10:11 uur
Gijsbregt Brouwer

Heel gaaf idee! Ipv van audio coach krijg je dan audiovisuele coaching of gaming of racing.

reactie geplaatst op 19/06/2012 om 11:26 uur

Reageren

Log-in om in het vervolg (nog) sneller te kunnen reageren.

Welke kleur heeft gras?