Yoga_fp.jpg

600.000 extra sportende Nederlanders en Yoga is de grootste stijger

10/03/2014 13:000 reacties7170


Een klein bericht in de krant werd groot nieuws op social media: in de maandelijkse editie van de Sportdeelname Index was te zien dat er in januari 600.000 meer mensen hadden gesport ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Met name het aantal yoga-boefenaars is sterk toegenomen en tevens één van de trends voor 2014. Volleybal en fitness volgen op de voet.

In opdracht van NOC*NSF peilt onderzoeksbureau GfK maandelijks de sportbeoefening van Nederlanders in de leeftijd van 5 tot 80 jaar. De Index vormt zo een weergave van de ambitie om meer mensen, vaker en actiever te laten sporten over een langere periode in hun leven. Bij 57 procent van de totale Nederlandse bevolking ligt de sportdeelname op vier keer per maand of hoger. In januari van 2013 was dit nog 53 procent. De stijging van bijna 4 procent staat voor circa 590.000 extra sportende mensen. 67 procent heeft in januari minimaal één keer gesport. De goede voornemens verdwenen dus niet in de kast.

Ook het aantal sportende kinderen wordt gemeten, in een speciale Achmea Sport Index, en laat een stijging zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In januari was het aantal kinderen dat vier keer per maand of vaker sport 74 procent. Dezelfde maand vorig jaar was dit 71 procent. Buiten sporten is populair. Dat is gezonder, afwisselender en door de opkomst van mobiele technologie is het uitvoeren of registreren van trainingen net zo makkelijk binnen als buiten. Dit betekent drukte in de stadsparken en -bossen en meer urban sports. De zachte en droge januari maand heeft dus zeker aan de stijging bijgedragen.

Lees meer over de trend 'Buiten is het nieuwe binnen'

Fitness, wandelsport, zwemsport en hardlopen blijven koplopers en worden in Nederland het meest beoefend. De grootste stijgers zijn Yoga, Volleybal en Fitness. Met name Yoga is een groeimarkt, helemaal voor mannen. Over de verdeling man/vrouw bij Yoga staat helaas niets in het rapport vermeld. Gijsbregt Brouwer over de trend van 2014: "De grootste groeier zal het yoga voor mannen zijn, gekscherend wel bro-ga genoemd (bro = brother). Het aantal mannen dat aan yoga doet ligt ruim onder de 20%, dus dit is een enorme groeimarkt. Daarmee is yoga een van de weinige sporten waar de mannen in de minderheid zijn. Al gaat de emancipatie van vrouwen in voorloop-sporten zoals hardlopen hard: daar is 50/50 bijna bereikt." 

Lees meer over de trend 'Yoga en Broga'

Bekijk hier de Sportdeelname Index Januari 2014

Flickr (CC) - Andos - BPT

Geplaatst in Beleid , Buiten is het nieuwe binnen, Yoga en Broga

Wijnand van der Waal

Na 5 super gave jaren bij Sportnext was het tijd voor een nieuwe stap: Marketing & Communicatie bij Golazo Sports Nederland. Jaarlijks ben ik betrokken bij (inter)nationale topevenementen waaronder NN CPC Loop Den Haag, NN Marathon...
Naar profiel »

Reageren

Log-in om in het vervolg (nog) sneller te kunnen reageren.

Welke kleur heeft gras?