UEFA_Champions_League_Final_Cardiff_2017.jpg

Ook in Spanje verdwijnt Champions League van het open net; volgt Nederland?

20/07/2017 06:300 reacties1775


"Een revolutie in de Champions League" zo noemt de Spaanse krant Marca de deal tussen de Spaanse broadcaster Mediapro en de UEFA. Vanaf het seizoen 2018-2019 is de Champions League in Spanje niet meer op het open net te zien. Daarmee volgt Spanje het voorbeeld van onder meer Groot-Brittannië en Duitsland. Is Nederland het volgende land waar het Europese clubvoetbal achter een betaalmuur verdwijnt?

De Spaanse broadcaster Mediapro heeft de strijd om de uitzendrechten voor de Champions League in Spanje gewonnen met naar verluidt een bod van €1 miljard euro voor drie seizoenen. Dat zou een stijging van maar liefst dertig procent betekenen ten opzichte van de huidige deal, die stamt uit 2014.

Vanaf het seizoen 2018-2019 worden in Spanje de Champions League-wedstrijden alleen nog uitgezonden via de kanalen van betaalzender BeIN Sports. Dat betekent dat er geen duels meer te zien zijn op het open net. Een unicum in de Spaanse voetbalhistorie.

In de eerste fase van de onderhandelingen trok Mediapro nog samen op met omroepen Atresmedia en TV3, om de huidige constructie in stand te houden. Maar nadat de UEFA aangaf niet tevreden te zijn met het bod besloot Mediapro alleen een tweede bod te doen. Dat werd wel geaccepteerd door de Europese voetbalbond.

Behalve de rechten van de Champions League heeft Mediapro ook de rechten van de Europa League gekocht.

Trend

Spanje is na Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Frankrijk de laatste grote voetbalnatie die een nieuw tv-contract met de UEFA voor de periode 2018-2021 heeft afgesloten. In alle bovengenoemde landen is zowel de Champions League als de Europa League vanaf volgend seizoen in principe niet meer op het open net te zien. De mogelijkheid bestaat nog dat een van de media-omroepen een sub-licentie afgeeft, zodat een bepaald aantal wedstrijden wél voor iedereen beschikbaar is. Maar in ieder geval in Duitsland en Groot-Brittannië lijkt die kans erg klein.

De grote vraag is nu of ook in andere landen het Europese voetbal achter een betaalmuur verdwijnt. Hoe ziet de situatie in Nederland eruit?

Nederland

In Nederland hebben SBS en uitgever Sanoma momenteel nog de rechten van de Champions League. Het afgelopen seizoen werden de wedstrijden uitgezonden op Veronica en gestreamd via NU.nl. Bovendien verzekerde Ziggo Sport (destijds nog Sport1) zich van de betaaltelevisie uitzendrechten van de Champions League. Deze contracten lopen aan het eind van dit seizoen af, dus moet er binnenkort onderhandeld worden over een nieuwe verbintenis. In vrijwel alle andere landen zijn de bedragen voor de tv-rechten explosief gestegen. De UEFA zal daar ook op inzetten in Nederland, maar wie wil (en kan) tientallen miljoenen euro’s op tafel leggen?

Nieuw format

De NOS besloot vanwege bezuinigingen de vorige keer al niet mee te bieden. Destijds ging het tussen SBS en RTL. RTL heeft al de uitzendrechten van de Europa League en scoort daar goed mee. Nu Nederland vanwege de matige Europese prestaties van de afgelopen jaren een rechtstreeks ticket voor de Champions League is kwijtgeraakt, is de kans aanwezig dat er in het seizoen 2018-2019 geen enkele Nederlandse club uitkomt in het miljoenenbal. Dit kan van invloed zijn op de onderhandelingen voor de tv-rechten.

Een andere belangrijke factor tijdens de onderhandelingen is dat het format van de Champions League gaat veranderen. Niet alleen zijn de beste vier voetballanden nu verzekerd van vier tickets, ook de aanvangstijden van de wedstrijden gaan dit seizoen op de schop. In de groepsfase zullen de wedstrijden over de avond uitgesmeerd worden. Twee duels beginnen al om 19.00 uur en de overige zes starten om 21.00 uur. Dat betekent nog meer voetbal op tv en – vooral – meer reclame-inkomsten. Het wordt interessant om te zien welke mediabedrijven zich gaan mengen in de strijd om de uitzendrechten. NOS, RTL, SBS? Gaat Ziggo weer een poging wagen? Kaapt FOX Sports alle rechten weg? Of krijgen we een verrassing en gaat bijvoorbeeld een partij als DAZN zich ook in de strijd mengen?

Mediawet

De kans dat alle Champions League-wedstrijden ook in Nederland achter de decoder verdwijnen, is trouwens nihil. In de Nederlandse Mediawet is vastgelegd dat zowel Champions League-wedstrijden van Nederlandse clubs als de finale van het miljoenenbal te zien moeten zijn op het open net. Ook Duitsland kent zo’n bepaling. Daar moet de finale van de Champions League voor iedereen te zien zijn als er een Duitse ploeg in de eindstrijd staat. Afgelopen seizoen was de finale ook voor iedereen te zien, omdat BeIN Sports de wedstrijd uitzond via YouTube en via een livestream op hun website.

Verschuivingen

De laatste jaren zien we een explosieve groei van de bedragen die worden neergelegd voor de meerjarige contracten van uitzendrechten van nationale competities, internationale toernooien en mega-evenementen zoals de Olympische Spelen. Naast tv-zenders tonen ook andere mediabedrijven grote interesse in de live-uitzendrechten. Nieuwkomers als YouTube, Twitter, Amazon en Facebook mengen zich in de strijd om licenties. Zo gaat Facebook in de Verenigde Staten een aantal Champions League-wedstrijden livestreamen. Er vinden grote verschuivingen plaats in de strijd om de live uitzendrechten van sport. Gaat Nederland mee in de transitie, of blijft alles bij hetzelfde? We weten het waarschijnlijk voor het einde van dit jaar.


Headerfoto: Wikimedia

Geplaatst in Media, Voetbal

Remco Tervoort

Communitymanager SportNEXT | Arko Sports Media | Te bereiken via remco.tervoort@sportsmedia.nl of @remcotervoort (Twitter).
Naar profiel »

Reageren

Log-in om in het vervolg (nog) sneller te kunnen reageren.

Welke kleur heeft gras?