Esports: is it a man’s world?

Bij de term esports denk je misschien al snel aan de voetbalgame FIFA. Ik in ieder geval wel. Vrienden die uren achter elkaar potjes spelen en bij winst (of juist verlies) het huis verbouwen en ieder jaar in september bij de brievenbus wachten op de nieuwe versie. Maar esports is veel meer dan FIFA en het gaat hier niet om de amateurs die elkaar uitdagen op de zolderkamer. Een game als League of Legends kent wereldwijd grote toernooien met professionele topsporters, een (online) miljoenenpubliek en torenhoge prijzengelden. Esports ontwikkelt zich razendsnel en staat zelfs op de nominatie om onderdeel te worden van de Olympische Spelen. Maar, in de enorme opmars van deze moderne en nieuwe tak van sport is een grote kans onbenut gelaten: gelijkheid.

Door Suuz Amijs

In Women's Next schrijven Suuz Amijs en Anouk Dijkhoff over zaken die hen opvallen in de vrouwensport. Welke ontwikkelingen vinden er plaats en welke trends zijn waarneembaar? Suuz en Anouk praten je helemaal bij!

Laat ik dan toch even inzoomen op één van de bekendste games voor ons als sportmarketeers: FIFA. Waar in het fysieke voetbal vrouwen inmiddels een plek hebben veroverd, is dat in de gamewereld nog niet zo. Zowel in de professionele competities als in het spel zelf blijft het aandeel van vrouwen laag. EA Sports leek daar met het toevoegen van enkele vrouwenteams in FIFA15 verandering in te willen brengen. Maar ook in de editie voor 2019 zijn ‘slechts’ enkele nationale teams opgenomen.

Rond FIFA19 wordt momenteel wel een kleine marketingcampagne gevoerd waarin de speelsters met de hoogste ranking in de game bekend worden gemaakt. Net zoals dat elk jaar bij de mannen de tongen losmaakt. De Australische Sam Kerr behoort tot de nieuwe top van de digitale speelsters en ook onze eigen Leeuwin Lieke Martens staat in de top 5.

Het is niet zo dat het alleen aan de makers van FIFA ligt en hoe zij hun marketing insteken dat het een mannenwereld is. Er is de laatste jaren veel te doen om digitale ongelijkheid. Vooral in de gamingwereld komt online pesten veel voor en worden vrouwen niet of nauwelijks geaccepteerd. Veel vrouwen voelen zich bedreigd en spelen regelmatig onder een andere naam.

Ook op de grote toernooien zijn er weinig vrouwen. Ook het prijzengeld is vaak, net als bij de meeste sporten, oneerlijk verdeeld. Begin dit jaar is zelfs een onderzoek naar buiten gekomen dat er een verschil is van 718% tussen het prijzengeld voor mannen en dat voor vrouwen. Geen aantrekkelijke wereld dus, om als vrouw je mannetje te staan.

Maar zijn ze er überhaupt wel; meiden en vrouwen die dagelijks gamen? Binnen de gamingwereld is het bekend dat de verdeling tussen mannen en vrouwen ongeveer gelijk is. Dat betekent dat er net zoveel vrouwelijk als mannelijk esports-talent zou moeten zijn. Maar toch heeft zich nog geen nieuwe vrouw gemeld die de strijd aangaat met de profs in de eDivisie.

In de Nederlandse eDivisie, de competitie voor FIFA, is er één dame geweest die het geprobeerd heeft. Maar zij kwam uiteindelijk de kwaliteit tekort en natuurlijk moet dat voorop staan. Maar de vraag werpt zich op of het huidige esports landschap aantrekkelijk genoeg is voor jonge meiden om aan deel te nemen?

Equal Game

UEFA heeft vorig jaar de campagne 'Equal Game' gelanceerd om gelijkheid in het voetbal te bevorderen en zegt daar zelf over: 'Everyone should be able to enjoy football. No matter who you are, where you’re from or how you play. That’s Equal Game'.

En wat mij betreft mogen we daar de letter ‘e’ aan toevoegen: Equal eGame. Want niet één sport ter wereld is in potentie zo gelijk als esports. Een controller in de handen van een man of van een vrouw; het maakt geen enkel verschil. Het is zelfs bewezen dat het niet uitmaakt of je man of vrouw bent om goed te zijn in esports. Het gaat om de hoeveelheid trainingsuren die je maakt. In theorie zou de volgende FIFA eWorld Cup dus door een vrouw gewonnen kunnen worden.

Dat er voldoende kansen zijn binnen esports voor vrouwen ziet ook oprichter van Dutch Game Masters Tom Aerts. "Niet alleen als atleet, maar ook binnen de wereld van broadcasting en marketing biedt esports mogelijkheden voor dames. De verschillende stakeholders hebben de gezamenlijke verantwoording om esports toegankelijker te maken, want de sport heeft alles in zich om geen onderscheid te hoeven maken."

Dutch Game Masters organiseert wekelijks FIFA-toernooien op locaties in Nederland. "Tot nu toe zien we daar weinig meiden, maar het zou mooi zijn als daar op korte termijn verandering in komt", aldus Aerts.

Oproep

Daarom stel ik voor dat we nu met z'n allen niet de fout maken die vroeger wel in het voetbal is gemaakt, waar de vrouwen pas sinds enkele jaren echt meetellen. We hebben nog de kans er nu wél op tijd bij te zijn en de esportswereld van jongs af aan aantrekkelijk te maken voor meiden. Zodat je als jong meisje (of vrouw) voelt dat het mogelijk is dat ook jij de eDivisie kunt winnen. Dat begint thuis, maar ook op school, bij de sportclub en vooral in de media.

Bij deze plaats ik dan ook een oproep voor iedereen die op zijn of haar beurt hier aan wil bijdragen en we een gezamenlijke ‘Equal eGame’ gaan starten. Doe je mee?

Headerfoto: Shutterstock.com