{author}

Paul Hover

Senior onderzoeker bij het Mulier Instituut

Paul Hover is senior onderzoeker bij het Mulier Instituut en coördinator van The Netherlands Olympic Study Network. Marketing, management en economie vormen zijn aandachtgebieden. Hover leidde wetenschappelijke en commerciële onderzoeksprojecten, met name op het gebied van sportevenementen(beleid), de Olympische en Paralympische Spelen, fitness, wielrennen, hardlopen en atletiek. Het ministerie van VWS, de Nederlandse Sportraad, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Den Haag, Olympisch Vuur 2028, Eiffel, KNLTB en Dura Vermeer behoren tot de opdrachtgevers. Hij voerde de redactie over boeken, schreef boekhoofdstukken en rapporten en presenteert met regelmaat tijdens internationale wetenschappelijke congressen.

Hover studeerde Sport, Economie en Communicatie en rondde een verkorte opleiding Vrijetijdwetenschappen af. Ook studeerde hij aan de University of Technology in Sydney. Hij is lid van de Businessclub Vrienden van Speco, Ludens (netwerk van vrijetijdwetenschappers) en de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP).

Website »Twitter »

Derde loopgolf dient zich aan

22/04/2013 06:307 reacties33151

Derde_hardloop_golf_fp.jpg

Hardlopen als taboe: In de jaren zestig werd hardlopen in de openbare ruimte door menigeen geassocieerd met criminele activiteiten. Immers, zo was de gedachte, de politie moest je op de hielen zitten, waarom zou je het anders op een rennen zetten? Als gevolg van deze sociale weerstand tegen hardlopen in de publieke ruimte – schaamtegevoelens onder lopers zelf waren trouwens ook geen uitzondering - bedachten de lopers van het eerste uur oplossingen als rennen in de achtertuin of ’s avonds in het donker, gekleed in een zwarte outfit.

Lees verder »

Supersize my event

18/02/2013 08:301 reactie5008

McDonalds_IOC_fp.jpg

De sportwereld oefent op veel bedrijven een grote aantrekkingskracht uit. De onvoorspelbaarheid die de (competitieve) sport eigen is, de toegang tot interessante netwerken, maar ook de associatie met waarden als ‘teamspirit’, ’fair play’, gezondheid en ’het beste uit jezelf halen’ zijn drijfveren voor bedrijven om te investeren in sport. Ook fastfood- en frisdrankbedrijven beschouwen de sportbranche als een springplank naar commercieel succes. Er zijn voorbeelden te over. Fulham en Pizza Hut bundelden zo’n tien jaar terug de krachten en in diezelfde periode werd in Nederland McDonald’s sponsor van de (eerste) nationale sportweek. In 1992 was Mars sponsor van de Olympische Spelen (Albertville en Barcelona). Farm Frites is geen onbekende sponsor uit de wielrennerij en de nationale voetbalcompetitie wordt in Nederland tegenwoordig gesponsord door Burger King. De link met sport moet de suggestie wekken dat het een met het ander samen kan gaan. De sportieve verbintenis zal er ook voor moeten zorgen dat de vette walmen en zoete luchten die rondom het merk hangen worden weggeblazen.

Lees verder »

Laten we niet te vroeg juichen

04/12/2012 12:590 reacties2978

Niet_te_vroeg_juichen_fp.jpg

Over de sportdeelname en de ervaringen van sportverenigingen in het Verenigd Koninkrijk in 2012

In het Londense Olympisch Park is de vlag met de vijf ringen gestreken en is de Olympische vlam gedoofd. De Spelen van 2012 hebben de Engelsen ervaren als een groot succes, niet in de laatste plaats omdat de top-4 ambitie is waargemaakt.

Been there, done that, mission accomplished? Allerminst. De Engelsen wilden en willen de Spelen benutten om de levenskwaliteit in Oost-Londen te verbeteren, de economie te versterken en last but not least ‘to inspire a generation to choose sport’. Hoe heeft de sportdeelname zich ontwikkeld en hoe hebben de sportverenigingen in het Verenigd Koninkrijk - onmisbare beleidspartners - de Spelen beleefd?

Lees verder »

Fitnesscentra en sportverenigingen: bouwen aan de Senseo van de sportbranche?

07/10/2012 09:001 reactie7705

HDG_header_banner_960x250_1.jpg

Samenwerking, netwerk- of ketenvorming, allianties: we zien het steeds vaker. Je zou je bijna afvragen of successen nog zonder samenwerking geboekt kunnen worden. Wellicht het schoolvoorbeeld van een succesvolle strategische alliantie is het Senseo koffie-apparaat. Ruim tien jaar geleden brachten Philips en DE dit product op de markt en in luttele jaren tijd ruilden miljoenen huishoudens wereldwijd hun filterkoffie-apparaat in voor de een-kops koffiezetmachine. Natuurlijk, de een-kops koffiezetapparaten worden nu ook door concurrenten in de markt gezet en het patent op de pads hield geen stand, maar van een eclatant succes was desalniettemin jarenlang sprake. De sleutel tot dit succes? Een passend antwoord op een onbeantwoorde vraag, gedegen (jarenlange) voorbereidingen en een sterke synergie tussen het electronicaconcern en de koffiegigant. Maar samen is natuurlijk niet altijd beter dan alleen. Ook niet als er gezamenlijk een dijk van een product in de markt wordt gezet. Dat laatste bewezen Disney en Pixar. Na kaskrakers waaronder Finding Nemo ontstond er onenigheid over de verdeling van de opbrengsten en strandde de opgezette samenwerking.

Lees verder »