Tijd voor een topsport BV, maar zonder NOC*NSF

08/05/2018 06:303 reacties3702

TeamNL_Rio.jpgDe ronkende persberichten en de reacties op sociale media van sporters en sportbonden over de bijdrage van De Nederlandse Loterij aan de financiering van de sport in Nederland logen er niet om. Het was één groot feest. Maar achter die façade van welgemeende loftuitingen schuilt een groot probleem: zo goed gaat het niet met de financiering van de (top)sport in Nederland.

Lees verder »

Dé fan bestaat niet

30/04/2018 06:300 reacties1457

Nederlands_elftal_fans_shutterstock_26547037.jpg

Het Nederlands elftal is begonnen aan een nieuw leven. Met de dramatische WK-kwalificatie achter de rug, een nieuwe bondscoach en frisse selectie is een nieuw tijdperk gestart. De fans moeten er na een Oranjeluwe periode weer even in komen. We werden in het eerste de beste interlandweekend van het nieuwe Oranje ook nog eens heen en weer geslingerd van een teleurstelling naar een nogal onverwachte overwinning. Laten we ons nu volop meeslepen door een beginnende Oranjekoorts of blijven we kritisch toekijken hoe dit Oranje zich gaat ontwikkelen?

Lees verder »

De toekomst van de schaatssport staat op het spel

06/04/2018 09:031 reactie2072

VRA161015_Clafis_Erfurt-0374.jpg

In mijn vorige columns heb ik keer op keer duidelijk willen maken dat het tijd is voor verandering in de schaatssport. Hoewel er bepaalde zaken in gang zijn gezet, vraag ik mij af of de veranderingen wel snel genoeg gaan. Veel blijft bij het oude en samenwerking tussen de verschillende stakeholders is ver te zoeken. Een zaak als die tussen Justlease.nl en Ireen Wüst is bovendien weinig opbouwend voor de sport. Een duurzame toekomst voor het schaatsen staat op het spel.

Lees verder »

Waarom winnen niet altijd belangrijk is voor sponsors

29/03/2018 06:300 reacties2456

Nike_Breaking2_Eliud_Kipchoge.jpeg

Een van de meest grensverleggende sport- en sponsorexperimenten van de jongste jaren is Breaking2 van Nike. Onder het marsorder 'loop een marathon in minder dan twee uur' stuurden marketeers en sponsordeskundigen van Nike een legertje aerodynamica- en biomechanicaspecialisten, inspanningsfysiologen en nutritionisten aan om de optimale marathoncondities te bepalen. Op 6 mei 2017 liepen de Nike toppers, bij dag en dauw, een marathon zonder tegenstanders op de snelle en vlakke ondergrond van het F1-circuit van Monza in Italië. De Keniaan Eliud Kipchoge miste op amper 25 seconden de mythische 2 urengrens. Op zijn Nike’s brak hij, weliswaar enkel officieus, met liefst twee en een halve minuut het officiële marathonrecord op naam van Dennis Kimetto, een atleet gesponsord door adidas.

Lees verder »

Als Sven Kramer spreekt, luister je

01/03/2018 09:580 reacties5292

Sven_KramerNSP.jpg

Als Sven Kramer spreekt, is het altijd goed om te luisteren. De buitenwereld mag dan soms het idee hebben dat de schaatsicoon als een arrogante egoïst door het leven gaat, niets is minder waar. Als hij zegt dat voor 97% van de huidige schaatsprofessionals de komende maanden de WW dreigt, dan heeft hij meer dan gelijk.

Lees verder »