Facebook-post van Cristiano Ronaldo is $143.750 dollar waard

Arjen Robben is helaas afgevallen in de race om de Gouden Bal te winnen en wie anders dan marketingmachines Cristiano Ronaldo en Lionel Messi maken kans op deze felbegeerde prijs. Arjen Robben is dan ook onzichtbaar op social media (Facebook en Twitter). Het internationale onderzoeksbureau REPUCOM rekende uit dat een bericht van Cristiano Ronaldo op Facebook gemiddeld $143,750 waard is en van Lionel Messi $62,500. En er is meer.. 

REPUCOM's Celebrity DBI tool meet wereldwijd meer dan 7000 sporters en maakt een waarde (DBI score) op basis van onder andere 'bekendheid' en 'aantrekkingskracht'. In totaal werd er onderzoek gedaan in 15 markten (Nederland niet meegenomen) waarvan Cristiano Ronaldo (Global DBI Score 84.1) bij maar liefst 13 markten de bovenliggende partij was. Messi (Global DBI Score 82.4) scoort alleen in zijn moederland Argentinie en China hoger in bekendheid. Beide spelers zijn met name in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar enorm bekend; daar kent 94% Ronaldo en 93% Messi. Opvallend is echterdat Messi - onder de groep mensen die de speler (her)kent - meer geliefd is dan Ronaldo. 78% van de ondervraagden vindt Messi leuk, terwijl dit percentage bij Ronaldo een stuk lager ligt (68%).

Op de lijst met persoonlijke sponsors staan daarnaast veel internationale bedrijven. Messi (verbonden aan adidas) kennen we bijvoorbeeld van de grappige commercials van Turkish Airlines (Kobe Bryant en recentelijk Didier Drogba). Ronaldo (verbonden aan Nike) speelde een belangrijke rol in de WK-campagne van Samsung, die overigens gevoelsmatig niet echt lekker uit de verf kwam. Opvallend is dat Messi meer vertrouwd wordt dan Ronaldo en daardoor ook hoger scoort op onderdelen als inspiratie en invloed. Op social media heeft Ronaldo tenslotte duidelijk de overhand en oversteeg op Facebook recentelijk de grens van 100 miljoen fans. Messi staat momenteel net boven de 75 miljoen fans.