Hull City-Sheffield Wednesday: de ‘duurste’ voetbalwedstrijd ter wereld

Het wordt omschreven als de duurste voetbalwedstrijd ter wereld: de finale van de play-offs in het Championship om promotie naar de Premier League. En met de honderden miljoenen die op het spel staan, zou de bewering zomaar eens waar kunnen zijn. Hull City dn Sheffield Wednesday streden zaterdag vanaf 18.00 uur op Wembley voor het laatste ticket dat dit seizoen recht geeft op promotie naar de hoogste Engelse divisie.

De Premier League is in Engeland voor voetbalclubs de heilige graal en tegenwoordig lang niet meer alleen om sportieve redenen. Als club ben je verzekerd van tientallen, zo niet honderden miljoenen aan extra inkomsten als je een seizoen lang kunt aantreden tegen Arsenal, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Leicester City, Liverpool. Eigenlijk heeft elke Premier League-club een enorme aantrekkingskracht op fans en sponsors.

Mede door die aantrekkingskracht wisten de Premier League-clubs het afgelopen jaar een recordbrekende televisiedeal te sluiten. De tv-rechten werden voor maar liefst 7 miljard euro verkocht aan Sky Sports en BT Sport en het contract loopt van 2016 tot en met 2019. De nieuwe verbintenis gaat dus komend seizoen in en daarom is de clubs uit het Championship er alles aan gelegen om te promoveren. Kampioen Burnley en runner-up Middlesbrough verzekerden zich al van een stap omhoog naar de Premier League. Hull City en Sheffield Wednesday hopen hen achter na te gaan, maar er is nog maar plek voor één club.

Groter dan Eredivisie

Geschat wordt dat de ploeg die promoveert ongeveer 170 miljoen pond aan extra inkomsten kan begroten. Alleen al een jaar uitkomen in de Premier League levert een club 100 miljoen pond op. Hoe hoger je eindigt op de ranglijst, hoe hoger dat bedrag. En mocht de ploeg toch weer degraderen, dan is er de zogenaamde parachute-regeling die inhoudt dat de de club de volgende twee seizoenen voor een deel nog geld krijgt uit de tv-pot van de Premier League. En wie zich een jaar weet te handhaven op het hoogste niveau in Engeland kan in totaal zelfs 290 miljoen pond verdienen. Om het in perspectief te zetten: de promovendus uit het Championship zou in een klap groter zijn dan elke club in de Eredivisie.

Omdat de aantrekkingskracht van de formatie die promoveert veel groter wordt, kan er ook nog 25 miljoen pond extra uit sponsoring en andere commerciële deals gehaald worden. Een shirtsponsor is bereid vijf of zes keer meer te betalen, alleen omdat hun merk nu in de Premier League te zien is, zo schat financieel expert in de voetbalwereld Rob Wilson in. “Het stadion zal waarschijnlijk het hele seizoen uitverkocht zijn en dat levert ook veel extra inkomsten op.”

Promotie naar de Premier League is niet alleen goed voor de club, maar straalt ook af op de stad waar de club is gevestigd. “Het zorgt voor een vliegwieleffect bij hotels, bedrijven, retail en de horeca. Stel dat je 19 thuiswedstrijden per seizoen speelt, dan praat je over 10 miljoen pond extra inkomsten voor een stad”, aldus Wilson. “Daarnaast verhoogt promotie van de club ook de aantrekkingskracht van een stad. Bedrijven willen zich er vestigen en een universiteit kan profiteren van meer buitenlandse studenten. Dat heeft het verleden bewezen.”

‘170 miljoen pond wedstrijd’

Ook van de play-offs in het Championship (en ook de lagere divisies) wordt een grootse show gemaakt. De halve finales worden beslist over twee wedstrijden. De eindstrijd vindt normaal gesproken plaats op Wembley en de winnaar na negentig minuten promoveert. Bij een gelijke stand komt er verlenging en als het nodig is, wordt er via penalty’s beslist wie zich de winnaar mag noemen. Omdat het verschil tussen winst en verlies in financiën zo groot is, hebben de clubs wel afgesproken dat de verliezende club alle opbrengsten uit de kaartverkoop van de play-off finale mag houden.

Er staat zaterdag op Wembley dus meer op het spel dan ‘alleen’ uitkomen op een hoger niveau. Het mislopen van promotie kan het voortbestaan van een club bedreigen en wél de stap hogerop maken, kan een hele stad een boost geven. Meer dan 80.000 supporters zullen zaterdag getuige zijn van de ‘170 miljoen pond wedstrijd’ tussen Hull City en Sheffield Wednesday.


Foto header: Flickr (CC) wonker