Sportbrood. Daar zit wat in.

Elke donderdag heb ik om 7 uur race training. Chop chop het water op. Dat wil zeggen, als ik thuis in Haarlem ben in plaats van op locatie aan het werk. En zelfs dan is het vaak rennen om niet te laat te komen en heb ik altijd te weinig tijd om ruim van tevoren iets fatsoenlijks te eten. Het goede van suppen is dat je er superfit van wordt, maar dat het ook zo intensief is dat je het zonder eten op de plank echt niet volhoudt. Op niks kun je gewoon niet suppen, een half uur tot een uur hardlopen op een kop koffie ‘s ochtends kan ik prima, misschien is het gewenning. Met suppen hoef ik het niet te proberen, binnen no time sta op die plank te trillen, komt er geen kracht meer uit mijn armen en hou ik niemand meer bij, dus dat is niet de way to go. Het sportbrood wel. Ik snap best dat de olympische sporters op de Spelen in Sotsji hier blij van werden.

Een innovatief broodje
De Sportsgrain Bar is een lekker hap slok weg broodje waarvan je weet dat er voor meteen maar ook voor over een tijdje genoeg energie in zit. Het broodje lijkt op een krentenbol, is minder zoet en een stuk gezonder. Een lekkere, snelle en verantwoorde manier van energie vergaren. En vanuit een wetenschappelijke benadering. Het brood is ontwikkeld in samenwerking met HAN Sport en Bewegen en uitgebreid getest in het InnoSportLab Papendal. De combinatie van zetmeel en vruchten zorgt voor een waardevolle mix van snelle en langzame koolhydraten. Dit betekent zowel directe energie, als energie op het moment dat je niet meer verwacht het nog nodig te hebben.

Sportbrood, wat zit er eigenlijk in? 
Een belangrijk bestanddeel van het sportbroodje is teff, een specifieke graansoort uit Afrika met meer langzaam verteerbare koolhydraten. Daarnaast bevat de Sportsgrain Bar ook wortelvezel, banaan, cranberries, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder. Er zit echt een hoop in, maar t’is vooral ook een erg lekker broodje.

Ideale en snelle energiebron
Naast dat ik het voor het suppen echt een ideale energiebron vind, zou ik graag een aantal Sportsgrain Bars in mijn tas stoppen wanneer ik aan de bak moet bij een (top)sport evenement. Ik hou van lekker eten, maar vooral ook van gezond. Het is een tik denk ik. Of misschien van thuis meegekregen. Ik vind het in ieder geval belangrijk. Als freelancer werk ik veel op evenementen en maak ik vaak lange dagen. Van maart tot oktober vlieg ik figuurlijk maar vaak ook letterlijk van het ene watersport evenement naar het andere.

Ik geniet echt elke dag van het werken op evenementen, lekker buiten, altijd in contact met fanatieke (top)sporters die het beste uit zichzelf willen halen. Mooi is dat om te zien, en om het op allerlei manieren te mogen delen met de rest van de wereld. Maar de levensstijl die met de evenementen mee komt is serieus funest voor een beetje balans in je sport- en eetpatroon. Ik doe een hoop moeite om tussendoor en ook op locatie goed te blijven sporten. Het scheelt dat ik een hoop van hot naar her hol tijdens events, maar een beetje gezond en lekker eten blijft toch wel een lastig ding.

Witbrood en veel boter
Ik hou absoluut niet van wit brood. Het plakt aan je gehemelte, wordt al klef als je ernaar kijkt, er zit geen smaak aan en er zit ook nog eens niks in. Daarnaast gebruik ik nooit boter, behalve op Fryske sûkerbôle of kerststol, maar die drie keer per jaar schaar ik voor het gemak even onder nooit. En dat is precies wat er altijd in alle lunchpakketjes zit. Op evenementen spaar ik dus altijd appels en bananen. Als tegenhanger voor de snaaitrek die je krijgt naar alle zoetigheid in de media ruimtes. Net of dat dan wel gezond is. Ahum… Als iemand tips heeft om dat te laten staan hou ik me aanbevolen.

I vote for vegan bananenbrood en de Sportsgrain Bar
Tijdens het laatste evenement waar ik aan het werk was had ik nog een Sportsgrain Bar in mijn tas. Fijn om even iets te eten waarvan je weet dat het werkt. Zelfgebakken vegan bananenbrood, net zoiets. Zoveel voedingsstoffen en energie dat je er gewoon even op kan teren en alle snaaitrek als sneeuw voor de zon verdwijnt. Bananenbrood bakken op locatie is niet te doen. De Sportsgrain Bar is daarom een goed alternatief, een verantwoorde manier van energie vergaren voor het leveren van een topprestatie, ook in mijn werk. Moet ik ze alleen wel op tijd online bestellen want in de winkel zijn ze helaas nog niet te koop.

In het nieuwe SPORTNEXT magazine een achtergrond verhaal over het Sportbrood en telt daarnaast 92 pagina's vol met inspirerende verhalen, analyses en achtergronden uit de bijzondere wereld van sportmarketing.

Met dank aan: Hestag