100 dagen Tourkoorts

Afgelopen donderdag werd Utrecht wakker met teksten op wegen en pleinen en ging de stad slapen na een denderend VJ feest op het Jaarbeursplein. Een klein voorproefje van wat de stad over 100 dagen kan verwachten als de Tourgekte losbarst. De organisatie liet het 100-dagen-moment niet onopgemerkt voorbij gaan en gebruikte deze mijlpaal als officiële aftrap van het Utrecht2015-programma met een bomvolle dag met activiteiten. Een kleine recap:

Stoepkrijt

Vroege vogels in de stad werden meteen geconfronteerd met het feit dat donderdag het 100-dagen-moment van de Tour was. Diep in de nacht ging een groep van Le Tour Utrecht op pad om op het parcours de boodschap: 100 days until Le Tour Utrecht achter te laten. Het blauwe Twitter vogeltje pronkte naast de teksten om mensen te activeren om @LeTourUtrecht te gaan volgen en mee te gaan praten met #TDFutrecht.

Kick-off scholenprogramma

Een paar uur later was het feest op de Professor Kohnstammschool. Hier werden Tourdirecteur Christian Prudhomme en oud-Tourwinnaars Bernard Hinault en Bernard Thévenet als helden onthaald. Samen met wethouder Kreijkamp lanceerden zij het Utrecht2015-scholenprogamma. Het scholenprogramma leert kinderen in Nederland over fietsen, Utrecht, Frankrijk en de Tour. Daarnaast worden kinderen ook gestimuleerd om meer te gaan fietsen door middel van evenementen als de Wielerexperience op de Jaarbeurs aankomende juni.

Activiteiten

Later op de dag werd het gezelschap aangevuld met oud-Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Bij het Museum Speelklok onthulden de oud-renners een fiets-aangedreven orgel. Inmiddels speelde de Dom om het uur een Franse chanson en kwamen de deuntjes van bekende fietsliedjes voorbij, zoals Bicycle Race van Queen en het Tourlied Bon Voyage!.

In het nieuwe Stadskantoor van de Gemeente Utrecht begon het echte aftellen met het onthullen van de aftelklok in de centrale hal. Burgemeester van Zanen onthulde samen met een Tourmaker de klok, waarna bezoekers en medewerkers allerlei fietsactiviteiten konden doen, waaronder het rijden tegen Lars Boom over het parcours van de eerste etappe, of je kon zo snel mogelijk een berg af fietsen met een Oculus Rift.

VJ on Tour

Rond een uur of acht liep het Jaarbeursplein vol voor het grote publiekelijke aftrapmoment: VJ on Tour. Deze spectaculaire videoprojectie-show werd mogelijk gemaakt door 50 artiesten uit Utrecht en maakten van het Stadskantoor een gigantisch projectiescherm. Van wielrenners tot abstracte vormen, alles met een knipoog naar het fietsen kwam langs en dit allemaal ondersteund door live muziek en optredens van danseressen en BMX-ers op de trappen van het Jaarbeursplein.


Utrecht2015.com

Met de kick-off afgelopen donderdag is het 100-dagen-programma in Utrecht losgebarsten en met meer dan 150 evenementen worden de inwoners aangestoken met de Tour- en fietskoorts. De online plek om alles te beleven is het platform Utrecht2015.com. Hier komt alles samen, waaronder de evenementen, verhalen vanuit de stad, achtergrond artikelen en alles omtrent het ondernemers- en scholenprogramma. Met de functie “eigen agenda” geeft de organisatie je de mogelijkheid om je favoriete evenementen te bundelen en deze tijdens de laatste 10 dagen mee te nemen in je broekzak met de mobiele applicatie (vanaf juni te downloaden). Honderden mensen hebben al een eigen agenda aangemaakt, waaronder ook Tom Dumoulin, Gert Jakobs en Floortje Mackaij.

Met een zowel een online als offline feest is Utrecht klaar voor de Tourgekte. Het 100 dagen durende fietsfeest is begonnen!