11 inspirerende trends in sportmarketing en sponsoring

Marketing en sponsoring veranderen. De nieuwe wereld is er al: digitaal, sociaal en ongelimiteerd in de verwerking van informatie. Inzicht in digitalisering en technologie is cruciaal geworden voor de hedendaagse marketeer. Wie de trends en processen begrijpt, kan er beter op inspelen. Tijdens de tientallen sessies op de IEG conferentie in Chicago kwam een aantal inspirerende quotes naar voren. Sommigen zorgvuldig voorbereid, anderen als spontane reactie van een spreker. Onderstaand staan 11 quotes die gezamenlijk de nieuwe uitdagingen in marketing en sponsoring laten zien. Laat je erdoor inspireren om te vernieuwen!

1. The public social space is available for anyone

Met deze uitspraak wordt bedoeld dat merken en organisaties nog heel veel informatie over klanten en fans uit sociale netwerken kunnen halen. Daar vinden immers dagelijks miljarden conversaties plaats over de dingen die mensen bezig houden en die ze belangrijk vinden. Voor bedrijven en merken kan dit een schat aan waardevolle marketingdata betekenen.

2. You don’t have to play soccer to watch the worldcup

Content splitst zich in steeds meer varianten. Het is bijvoorbeeld opvallend dat persoonlijkheden in de sport- en entertainmentwereld een steeds grotere rol gaan spelen in de mediaconsumptie. Ook als je niet van voetbal houdt, vind je het best gaaf om het wel en wee van een topvoetballer te volgen. Bijvoorbeeld omdat je hem leuk of knap vindt. Persoonlijke sponsoring is in opkomst in de digitale wereld. Zo ontwikkelen zich waardevolle communities van fans rond topsporters, acteurs of artiesten.

3. A database is not an asset in itself, but an enabler to connect one to one

Data spelen een steeds belangrijkere rol binnen marketing. Maar een database op zich is niet een bezit waar je veel aan hebt. Het gaat er vooral om hoe je die data gebruikt om relevanter te zijn voor iedere klant of fan. Je wilt ze op het juiste moment en in de juiste omgeving benaderen. Je hebt pas echt wat aan data als het de één op één relatie met de klant of fan versterkt.

4. Marketing has become media

Nu de wereld van mediaconsumptie fragmenteert, moet een merk bijna overal aanwezig zijn om onder de aandacht te blijven van fans en klanten. Met de mobiele en sociale media is het communicatieproces 24 uur per dag aan de gang. De consument is realtime verbonden met tal van informatiebronnen. Alle media in de marketing funnel moeten dus geëxploiteerd worden om succesvolle campagnes te voeren. Marketingcampagnes worden zo geïntegreerde mediacampagnes.

Lees ook: de vijf sporttrends voor 2015 (door Gijsbregt Brouwer)

5. Marketing moves from instinct to knowledge

Marketing is een creatief vak en dat zal het ook altijd blijven. Maar harde feiten gaan een steeds grotere spelen in een wereld waarin klanten en fans steeds meer persoonlijke ervaringen zoeken. Om een persoonlijke relatie met fans op te bouwen is kennis over de behoeften van het individu cruciaal. De technologie is inmiddels zover dat het mogelijk is voor merken en organisaties op grote schaal data te verwerken en te personaliseren. De technologie is het probleem niet meer!

6. We are living in the age of now

Alles wat we doen of willen als consument gebeurt in het nu. We doen alles in realtime: zoeken, vragen, antwoorden, etc.. We kunnen direct onze impulsen omzetten in actie. We zijn geconnecteerd en er is geen vertraging meer. Onze mediaconsumptie loopt 24 uur per dag door en groeit nog steeds. Er ontstaan meer onverwachte marketingkansen in deze dynamische omgeving. Juist door een goede voorbereiding en planning is de marketeer in staat om hierop in te spelen.

7. You can’t get people unless you give them something

Merken en organisaties zullen mensen aan zich moeten binden, maar dat krijgen ze niet cadeau. Ze zullen hun fans en klanten echt iets bijzonders aan moeten bieden. Daarom investeren merken steeds meer in bijzondere content. Traditionele productreclame wordt vervangen door story telling. Dat is spannender en interessanter. ‘Great’ content is voor merken een ruilmiddel om een loyale en betrokken groep klanten en fans op te bouwen.

8. The level of personalization increases, the cost of delivering a personal experience decreases

Met de toename van digitale media is de wereld complexer geworden. Single channel is multichannel geworden. En in al die kanalen wil de klant worden herkend. Alles draait om een zorgeloze ervaring van de klant met een merk of organisatie. Dat kost inspanning en geld, maar tegelijk zijn de kosten van technologie veel lager geworden. De kosten voor het opslaan informatie zijn een fractie t.o.v. 10 jaar geleden. En het werken met software in de cloud houdt bedrijven up-to-date met de laatste ontwikkelingen. De technologie helpt om klanten en fans een fantastisch gevoel te bezorgen.

9. Millennials are the ‘unplug’ generation

Mobiel en on demand hebben het gedrag van de jonge generatie totaal veranderd. Ze niet meer gebonden aan een vast tijdstip of apparaat voor hun mediaconsumptie. Millennials hebben letterlijk de stekker uit de traditionele media getrokken. Alles wat millennials gebruiken is flexibel: Netflix, Spotify, Snapchat, etc. Daarnaast heeft deze generatie hele nieuwe media categorieën gecreëerd zoals gaming en e-sports. Een merk moet ervoor zorgen dat ze deze generatie niet missen!

Lees ook: eSports snelst groeiende 'sport' ter wereld (door Roelien Luijt)

10. A brand’s marketing should add as much value as the product itself

Productreclame is bij veel merken en organisaties al vervangen door content marketing en story telling. Het authentieke verhaal van een merk vormt het fundament van de marketingstrategie. Het is de manier om in een online wereld klanten en fans te binden: relevant zijn.  Zo worden merken producenten van content, veelal geleverd via hun eigen sociale kanalen. Marketing wordt zo een product op zichzelf. Red Bull heeft op dit terrein de norm gezet. Het maken van mediaproducties is een tweede markt geworden in het business model van Red Bull.

11. The best partnerships bring collision

Merken, rechtenhouders (van content) en mediaplatforms komen in een digitale mediawereld in een nieuwe verhouding tot elkaar te staan. Het uitsluitend inkopen of verkopen van rechten of media exposure is niet meer voldoende. Succes van sponsorships en marketingcampagnes ligt in de totale keten van het merk, de rechtenhouder en het mediakanaal. Succes is afhankelijk geworden van het meedenken met elkaar, dus worden er hogere eisen aan elkaar gesteld.

Bekijk alle: blogs over IEG2015

Afbeeldingen: HaroldGibbons - ESL