Hersendood in België

Vandaag interview gehad voor RTL Nieuws. Netjes op tijd in Antwerpen vertrokken, zodat ik ruim voor het afgesproken uur in het rennershotel in Luik zou zijn. Rustig koffietje drinken, en uiteraard genieten van de eerste tourkoorts. Helaas: na bijna drie uur achter het stuur kwam ik bijna anderhalf uur te laat op de afspraak. De Tour is nog niet eens begonnen, het bijhorende verkeersinfarct al wel. Weliswaar geholpen door stevige wegenwerken.

Wegenwerken…?

Niet dat die Waalse wegen daar niet dringend aan toe zijn, MAAR WELKE HERSENDODE IDIOOT BREEKT ER NU DE STRAAT OPEN WANNEER DE TOUR DE FRANCE VOOR DE DEUR PASSEERT?! Op dezelfde dagen nog wel waarop in België de vakantie begint en de Grote Uittocht naar het zuiden aanvangt. Journalisten die de nood voelen opwellen hier Belgenmoppen over te ventileren, gelieve zich te onthouden. De in vitriool gedrenkte pennen loslaten op Luikse politici en een overdosis aan zuiders ‘je-m’en-foutisme’ is dan weer wel aan de orde.

En dan was de Tour vandaag nog geeneens begonnen! Wat wordt het wanneer dit weekend de halve wereldbevolking in Luik neerstrijkt om de aanvang van het grootste jaarlijkse sportevenement op aarde van nabij te aanschouwen? In combinatie met – inderdaad – de grote vakantieuittocht van die andere helft van de wereldbevolking die de Tour geen ene fluit kan schelen. Inderdaad: bittere verkeersellende.

We hebben met Belisol drie dagen lang genodigden in Lotto Belisol Villages. Zaterdag varen we met een boot langs het Albertkanaal van het mooie Limburgse Kanne naar de proloog in Luik. Zondag worden we met shuttlebussen in onze VIP-tent naast het parkoers in Seraing gedropt. De ergste verkeersmisère zal onze Belisol-VIP’s dus bespaard blijven. Voor de rest wordt het ongetwijfeld een overdosis van het mooiste woord uit De Dikke Wieler-Vandale: afzien. Tegen al dat moois dat drie weken Tour te bieden heeft, moet blijkbaar een evenwaardig tegengewicht in verkeersleed, chaos en ander onfraais staan.

Naar verluidt zou Antwerpen in de running zijn om over een paar jaar de Grand Départ over de vloer te krijgen. Hierbij alvast een oproep aan onze wielerminnende Vlaame politici om “De bouwwerf van de eeuw, editie 2” (ook wel projectnaam Lange Wapper gedoopt) tot meerdere eer en glorie van ’s werelds mooiste sportjuweel toch nog maar even in het diepvriesvak te houden.