2014 is nu al een fascinerend sportjaar

Het jaar 2014 is nog maar net over de helft. En toch kunnen we al spreken van een fascinerend sportjaar. Denk aan de successen van TeamNL in Sochi, nu al weer ruim vier maanden geleden. Historische successen daar aan de Zwarte Zee. En wat er de afgelopen maand in Brazilië gebeurde met het Nederlands voetbalelftal, zal ik ook niet snel vergeten. Zelf zag ik een wedstrijd ter plekke: het gevecht tegen Chili in Sao Paulo. 2-0. 

Nederland won een van de zwaarste poules en behaalde gisteren uiteindelijk de derde plaats door Brazilië op een indrukwekkende wijze te verslaan. Helaas geen finale. Op het nippertje moesten de 23 voetballers onder leiding van Louis van Gaal Argentinië voor laten gaan. Als een horlogemaker fabriceerde Van Gaal een team waarin hij iedereen belangrijk maakte. Chapeau. Ook de naar Engeland vertrekkende coach weet dat we veel winnen met sport. 

En wat te denken van de eerste Nederlandse etappe-overwinning in de Tour sinds negen jaar. Op indrukwekkende wijze soleerde Lars Boom over de Noord-Franse kasseien, eruitziend als een held uit vervlogen tijden, naar de finish in Arenberg. Graag benoem ik ook even de wereldtitel van de hockeydames, een maand geleden in Den Haag. Favoriet zijn en dat ook waarmaken. Hulde. 

Hulde ook voor de organisatie, onder leiding van de vertrekkende directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, Johan Wakkie. Eigenlijk verdient hij ook een wereldtitel. Want de toernooistandaard die Wakkie met zijn mensen heeft neergezet, zal voorlopig wel moeilijk te evenaren zijn.

Zo zijn in de eerste zes maanden van dit jaar op nog veel meer verschillende plekken op de aarde prachtige successen behaald door Nederlandse atleten. En er staat nog meer op stapel. Het WK roeien bijvoorbeeld, straks in eigen land (augustus) en de Youth Olympic Games in het Chinese Nanjing. En nog veel en veel meer. De conclusie is simpel: ons kleine Nederland behoort bij de best presterende landen ter wereld. 

Hoe kan het ook anders. Nederland is sport. In de afgelopen maanden zijn weer meer mensen gaan sporten in vergelijking met het vorig jaar. Zie daarvoor de Sportdeelname Index. Ons motto: we winnen veel met sport, wordt door steeds meer mensen begrepen. 

Ook door het kabinet. Afgelopen vrijdag nam onze Ministerraad een belangrijk besluit voor de sport: Lotto en Staatsloterij mogen fuseren (indien aan een aantal voorwaarden wordt voldaan), waardoor op redelijk korte termijn vanuit die nieuwe kansspelwetgeving meer financiering voor de sport valt te verwachten. Hulde aan sportminister Schippers en staatssecretaris Teeven, die zich sinds het begin van het Kabinet Rutte 2 hebben ingezet voor dit doel. 

Ik denk maar zo dat de successen van de Nederlandse topatleten en het besef van het publiek dat sport zorgt voor een ‘kerngezond Nederland’ hebben bijgedragen aan dit positieve besluit, dat in de komende maanden verder uitgewerkt zal worden. En waardoor het sportklimaat in Nederland nog verder kan verbeteren. 

Voor nu wens ik alle topsporters, sportliefhebbers en sportfans een mooie sportzomer! 

Gerard Dielessen 
Algemeen directeur NOC*NSF 

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen op de website van NOC*NSF

Afbeeldingen: Twitter Goal Nederland - Bastiaan van Esch