360-graden de NBA beleven in virtual reality wordt baanbrekend

De ogen van Ben van der Burg stonden wagenwijd open bij het horen van de woorden ‘virtual reality’. De oud-topschaatser heeft zelf ervaren wat de impact op de sportbeleving kan zijn. “Het is alsof je zelf op het veld staat en kan scoren als Messi.” Het lijkt misschien toekomstmuziek maar Samsung en de Amerikaanse basketbalcompetitie werken nu aan beelden die 360 graden te bekijken zijn met de Samsung Gear VR. En de eerste beelden zijn begin februari al beschikbaar.

De sportbeleving thuis is in de afgelopen 10-20-30-40-50 jaar niet veel veranderd. Van zwart-wit naar kleur en de komst van HD brengt de actie haarscherp in beeld maar het blijft een plat scherm. De beleving is (nog) niet te vergelijken met wat een fan voelt op de tribune en al helemaal niet met wat een speler voelt op het veld. In het eindejaarsinterview sprak Ben van der Burg bevlogen over de mogelijkheden van Virtual Reality. Een bril bedekt het gezichtsveld en zet de gebruiker volledig in een 3D-wereld. De technologie is voorhanden. Eind januari verschijnt de Samsung Gear VR voor 199 euro en de iPhone 6 werkt al met cardboard VR van €12,95.

Samsung en de NBA zijn gestart met het beschikaar maken van wedstrijdbeelden voor het ‘virtual reality video network’ Milk VR. Basketbalfans kunnen over enkele weken de Gear VR opzetten en wedstrijdbeelden terugkijken in 360 graden. Daarnaast moet het in de toekomst mogelijk zijn om ook voorafgaand aan de wedstrijd in de kleedkamer te kijken en in de rust op het veld te staan. De eerste reacties van een test-groep zijn zeer positief. Het blijft voorlopig nog een drempel om met een enorme bril op te gaan zitten (immers geen idee wat er verder om je heen gebeurd) maar het is net alsof je echt in het stadion zit.

Daar liggen kansen voor de sport. De aantrekkingskracht van basketbal, voetbal, tennis, ijshockey en American Football zorgt wereldwijd voor honderden miljoenen fans die niet allemaal aanwezig kunnen zijn bij een wedstrijd. Neem plaats in de 3D-wereld van de NBA en voel hoe het is om aanwezig te zijn. Bekijk de winnende shot van LeBron James en juich mee vanaf de ‘bench’. Virtual Reality is dichter bij dan we denken.

Afbeeldingen: FastCompany - Bright - Numrush