3 redenen waarom Apple’s keynote event ook voor de sport belangrijk was

Het zal je niet ontgaan zijn: de onthulling van de nieuwe iPhone X van Apple. De nieuwste smartphone trok logischerwijs de meeste aandacht op het evenement in Californië, maar ook sportfans kregen goed nieuws want tijdens het keynote event speelde sport een belangrijke (bij)rol. We lichten drie aspecten uit.

Augmented reality

De onthulling van in totaal drie nieuwe iPhones – naast de iPhone X brengt Apple ook de iPhone 8 en 8 Plus op de markt – gaf ook een inkijkje in een mogelijke nieuwe manier waarop we sportwedstrijden en – evenementen gaan beleven in stadions. Apple maakte namelijk bekend dat het met het nieuwe besturingssysteem iOS 11 augmented reality toevoegt aan alle recente iPhones. In juni lanceerde Apple zijn ARkit, een gereedschap voor appontwikkelaars. Sindsdien zijn er al vele augmented reality-programma’s gemaakt. En de Snapchat geo filters en Pokémon Go hebben al laten zien wat de toegevoegde waarde van augmented reality kan zijn.

Hoewel Apple vooral de nadruk legde op de augmented reality-game The Machines in de presentatie over augmented reality, maakte het ook een voor de sport meer interessante ontwikkeling bekend.  MLB Advanced Media – de techafdeling van honkbalorganisatie MLB – werkt momenteel namelijk aan een zeer boeiend programma.

Het augmented reality-programma van MLB geeft honkbalfans de mogelijkheid hun camera op het veld te richten en statistieken en spelersinformatie op te vragen. De technologie wordt ook gebruikt door onder andere de NHL, PGA Tour en WWE. Het lijkt een kwestie van tijd voordat men ook in Europa de mogelijkheden van het programma gaat ontdekken.

Denk bijvoorbeeld aan de toegevoegde waarde bij voetbal- of tenniswedstrijden. Je bent in De Kuip of de Amsterdam Arena voor een interland van het Nederlands elftal en je bent benieuwd hoeveel duels Daley Blind heeft gewonnen, hoeveel sprints Memphis Depay heeft getrokken of op welk deel van het veld Oranje de bal het vaakst heeft. Door je smartphone op het veld te richten, kun je deze informatie eenvoudig opvragen. Hetzelfde geldt voor een tenniswedstrijd, als je benieuwd bent naar het aantal onnodige fouten of het percentage gewonnen punten op de tweede service. Het zou de manier waarop we naar sportwedstrijden kijken in stadions kunnen veranderen.

Apple Watch

Apple introduceerde tijdens het evenement ook de Apple Watch Series 3. De smartwatch heeft veel specifiek op sport gerichte updates, om het device meer te positioneren als fitness wearable dan fashion-item.

Zo is er een vernieuwde work-out app om je sportprestaties makkelijker bij te houden en het overzichtelijker te maken. Je kunt de nieuwe Watch ook aan fitnessapparatuur koppelen zodat al je data achteraf beschikbaar is. En de uitgebreide hartslagmeter geeft meer informatie zodat je bijvoorbeeld bepaalde patronen kunt ontdekken. De Apple Watch Series 3 kon op goede reacties vanuit de sportwereld rekenen.

Apple TV

Tot slot blijft Apple de mogelijkheden op het gebied van sport uitbreiden op de Apple TV. Siri is al geïntegreerd in het systeem en nu gaat het bedrijf ook sportwedstrijden in 4K aanbieden. Welke sporten en welke wedstrijden zijn nog onbekend. Er komt ook een sports tab met updates van scores en een waarschuwing als er een duel begint. Het is te voorbarig om te zeggen dat dit een eerste teken is dat ook Apple zich gaat mengen in de strijd om live uitzendrechten voor sportwedstrijden, maar wees niet verbaasd als het in de nabije toekomst daadwerkelijk gebeurt.


Headerfoto: Twitter@GreenDotMike