3D fitness: sport en gaming samen in één apparaat

Een fitness workout waar je met een virtual reality-bril door het heelal vliegt en/of de Amazone verkent? Een aantal jaren geleden leek het nog ondenkbaar, maar door een Duits innovatiebedrijf is het realiteit geworden. ICAROS is een apparaat waar fitness en gaming samenkomen. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om je lijf te trainen, maar ook je mind. Hoewel het meer om een hebbedingetje lijkt te gaan, past het volgens Gijsbregt Brouwer bij een trend die we de komende jaren meer gaan zien: Het sluit aan bij de conceptualisering van de sport. Ik kan me niet voorstellen dat we ons allemaal in zo'n apparaat gaan hijsen, maar het is wél een concept dat onze gedachten over de toekomst van sport verder op gang brengt.

In feite is het principe simpel. Door middel van een virtual reality-bril (aangesloten aan een iPhone), stap je in een compleet andere wereld. Met het apparaat kun je alle kanten op, waardoor je echt het gevoel hebt dat je door de ruimte aan het vliegen bent. Beweeg je naar links, dan ga je op je beeldscherm ook naar links toe. Ga je omhoog, omlaag of naar rechts, dan ga je weer de andere kant op. Hoewel het simpel lijkt, vereist het volgens de ontwikkelaars wel wat training om het goed onder de knie te krijgen. Behalve dat het een 'leuke' manier van gamen is, train je ondertussen ook je biceps, triceps, buikspieren etc. Once you have it, you’ll never want to walk again.

Toekomst van sport en fitness

Volgens Gijsbregt Brouwer, trendwatcher en oprichter van SPORTNEXT, is het een volgende stap in de sportwereld. Als ik kijk naar de toekomst van sport & fitness, dan verwacht ik dat de samenhang tussen online & offline, gaming en concepten steeds meer toe gaat nemen. Daar heb je allerlei technologieën voor zoals de iPhone, smartwatches en wearable technology. Maar ook technologieën die minder opvallen: de Nintendo Wii, Xbox Kinect, Oculus Rift of Zombies, Run! Ik denk dat het apparaat van ICAROS meer een gimmic  en conceptueel is, want ik zie onszelf over twee jaar niet allemaal in zo'n apparaat hijsen. Toch is het wel een interessante innovatie, omdat het aansluit bij de trend van conceptualisering- en context creëren voor de sport. Mensen willen overdonderd worden, waardoor aanbieders een 'overweldigend' type belevenis aan moeten gaan bieden. Dat kan bijvoorbeeld met projecties om je heen, geuren toevoegen, bewegende onderdelen etc. Dit concept sluit daar goed bij aan, maar ik denk dat we met deze trend de komende jaren nog een hele grote stap gaan maken.

Een musthave voor fitnesscentra? 

Dezelfde ontwikkelingen ziet Brouwer in de fitnesswereld ontstaan. De apparaten in fitnesscentra worden steeds slimmer, flexibeler en leuker. Daarnaast zie je bij sporten als yoga dat er veel gebruik wordt gemaakt van apparaten, waarmee extra bewegingen gemaakt kunnen worden. Dat kan met hangmatyoga, yogabankjes, elementen die aan het plafond hangen, TRX (waar Under Armour ook veel mee bezig is) etc. Apparaten waar je meer mee kan dan alleen bodyweight. Daar is dit concept denk ik wel een overtreffende trap in.Een kans dus voor fitnesscentra in Nederland? Brouwer: Het zal zeker voor een chique fitnesstent wel mooi zijn om misschien twee van dit soort dingen te hebben staan. Naast de trilplaten, supermassage-apparaten etc. Maar dan gaat het meer om een showcase model zodat je kan zeggen: 'Kijk eens wat wij hebben!', dan dat het waarschijnlijk veel gebruikt gaat worden.

De Duitse vlogger übergizmo maakte een korte video over de ICAROS.