5 tips om met muziek fans te betrekken bij de club!

Of je nou supporter bent van FC Eindhoven, Kampong of ZZ Leiden Basketbal, iedereen wordt graag betrokken bij de club. Invloed hebben op wat je het meest lief is, weinig kan er zorgen voor een hechtere relatie. Dit kan zitten in de kleinste zaken die vaak met een klein budget realiseerbaar zijn. De muziek in het stadion kan zo’n bijdrage zijn. Niet iets wat op zichzelf een wereld van verschil maakt, maar wel een sterk onderdeel van het grotere geheel. Vijf manieren om op een gemakkelijke wijze hier op in te spelen.

  1. Betrek fans gedurende de week via sociale media bij de muziekkeuze op wedstrijddagen. Maak het concreet door steeds een keuze tussen twee nummers aan te bieden. Een andere optie is om iedere speeldag een andere supporter de play-list te laten samenstellen of 5 nummers uit te laten kiezen die gedraaid gaan worden. Natuurlijk behoudt de club een rol als eindredactie.

  2.  Wanneer het stadion het toelaat, biedt live muziek van lokale bandjes aan. Geef muzikale talenten de kans om voor een groot publiek te spelen. Een wat gewaagdere doorvoering is om het publiek te laten stemmen op de optredens. Welke band verdient een nieuw optreden in het stadion?

  3. De New York Mets biedt op zaterdagavonden na de wedstrijd een optreden aan. Resultaat is dat fans langer in het stadion blijven en meer geld uitgeven. Ja, zo simpel kan het zijn.

  4. Maak bekend welke muziek afgespeeld wordt in het stadion. Het delen van de play-list (nog beter, maak een afspeellijst op Spotify) geeft supporters de kans om te weten wat er komt én thuis al te luisteren. In de wedstrijdsfeer komen met muziek van de club. Manchester United maakt hier veelvuldig gebruik van. Hier tref je een van de Twitter posts waar ze een play-list bekend maken.

  5. Fan van de club/het evenement ben je niet alleen op wedstrijddag. Elk contactmoment is er één. Dus waarom kunnen fans niet hardlopen met de play list van hun held? Kun je voordat je naar een feestje gaat niet de favoriete playlist van de sterspeler luisteren? Zo publiceert AS Roma elke week de top 10 nummers van een speler, coach of staflid op hun website. De nummers kun je dan meteen kopen via iTunes. Hier kun je de pagina vinden.

Belangrijk te vermelden bij alle tips. Plan je acties en activiteiten op structurele basis en onder een zelfde noemer (concept), bijvoorbeeld één keer per maand en de pay-off “FlyEaglesFly”, zodoende haal je het meeste rendement. Laat bijvoorbeeld spelers aan het begin van het seizoen per persoon 10 nummers doorgeven. Hier kun je dan een seizoen lang mee vullen. Of vraag aan fans bij een inschrijving voor het één of ander, wat hun favoriete nummer is. Dit kun je dan meteen toevoegen aan je playlist op Spotify.