5 trends in sportkleding

Sportkleding, we kunnen er niet genoeg van hebben! Natuurlijk volgen wij alle trends en ontwikkelingen op de voet. Wat kwamen we dit jaar vaak tegen? En welke ontwikkelingen komen er aan? Een aantal trends in sportkleding.

1. Duurzaam

Het gebruik van duurzame materialen in kleding is al lang gewoongoed. Hoewel natuurlijk niet elk kledingstuk van duurzame materialen is gemaakt, kun je wel veel kleding vinden die gemaakt is van natuurlijk en eerlijk geproduceerde stoffen. In sportkleding neemt deze ontwikkeling ook steeds meer een vlucht. Bij sportswear is het belangrijk dat materialen functioneel zijn; ze moeten vocht snel opnemen en weer afvoeren en je beschermen tegen de weersomstandigheden. Voor sommige fabrikanten geldt dat er in enorme hoeveelheden geproduceerd moet worden. Dat brengt extra uitdagingen met zich mee.

Gelukkig gaan grote en kleine merken deze uitdagingen steeds vaker aan! Merken als Under Armour en Adidas bijvoorbeeld controleren fabrieken op kinderarbeid en het naleven van mensenrechten. En Ashmei, een Engelse sportmerk voor hardlopers en triatleten, deelt niet alleen hun verhaal en werkwijze openlijk online, maar nodigt je ook uit op hun headquarters en een rondje te gaan rennen of fietsen. Hun collectie bestaat uit running shirts gemaakt van zachte en ademende merinowol en triatlon suits gemaakt van speciale materialen waarbij rekening is gehouden met de omstandigheden waarin een triatleet moet presteren. Gemaakt door hun vertrouwde fabrikanten in basic designs. We like!

2. Ontwikkeld door topsporters

Dat topsporters gekoppeld worden aan merken is natuurlijk niet nieuw. Zo is Usain Bolt het gezicht van PUMA in de Forever Faster campagne en zien we ‘onze eigen’ Dafne Schippers dit jaar steeds prominenter als een van de gezichten van Nike (zelfs met haar eigen workout in de Nike Training Club app!). Maar ook bij de ontwikkeling van sportkleding worden topsporters steeds meer betrokken. De Adidas ‘Messi’ schoen is niet alleen voor, maar ook mét de beste voetballer aller tijden ontwikkeld als we de sportgigant geloven. Het Zweedse Craft werkt samen met de beste atleten om de lijn zo optimaal mogelijk te ontwerpen en fabriceren. En voormalig tophockeyer van eigen bodem, Jeroen Hertzberger, lanceerde laatst zijn eigen thermokleding sportlijn: Thundersports. De lijn werd getest en mede ontwikkeld door andere atleten, zoals voetballers, golfers, zeilers en hockeyers. For athletes, by athletes!

3. Sportswear als fashion

Eerder dit jaar schreven we al dat sportswear steeds meer streetstyle wordt en deze trend blijft doorzetten. Grote sportmode merken als Nike, Adidas en Puma spelen handig in op deze trend met draagbare kleding voor binnen én buiten de sportzone. Maar ook modemerken adopteren deze trend. Replay heeft zelfs een jeans waarin je kunt sporten, de hyperskin: #jeansyoucanworkoutin. Of het een doorslaand succes in de yogazaal wordt betwijfelen we, maar feit is wel dat de scheidslijn tussen sportswear en fashion steeds dunner wordt.

4. Nieuwe technologieën

Natuurlijk wil bijna elke sportfabrikant de nieuwste technologieën verwerken in hun kleding. De grote reuzen in sportkledingland hebben budget om die nieuwe technologieën zelf te ontwikkelen. Steeds beter (en langer!) wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast om uiteindelijk te komen tot dat ene bijzondere product. Het laatste voorbeeld hiervan is project M van ASICS. Het sportmerk onthulde na drie jaar onderzoek en voorbereiding de MetaRun, volgens het merk de beste lange afstand schoen ooit gemaakt. De schoen beschikt over maar liefst vijf nieuwe technologieën. Acht bestaande ontwikkelingen kregen een update in de nieuwe schoen. Technologie heeft wel een prijskaartje: voor € 250,- steek je je voeten in een (gelimiteerd) paar.

5. Smartwear

Meten is weten! Niet alleen gadgets zoals fitness trackers, apps en smart watches kunnen van alles meten, deze meettechnologie wordt ook steeds vaker verwerkt in kleding. Sportkleding die meet hoe hoog je hartslag is, hoeveel vocht je verliest of hoeveel calorieën je verbrandt draag jij vast ook over een tijdje. Met slimme sportkleding (of artikelen, zoals de slimme yogamat) meten al je bewegingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de laatste nieuwe ontwikkeling van New Balance? Een kledingstuk dat transformeert op basis van de hoeveelheid zweet die je verliest? Deze inspiratie is opgedaan in de natuur en door intelligente technologieën straks toegepast in jouw running shirt.

Deze blog verscheen eerder op Glow Magazine.