AD Sportfilmfestival Rotterdam en CineCrowd dagen talentvolle filmmakers uit

Het AD Sportfilmfestival Rotterdam (SFFR) en CineCrowd, het Rotterdamse crowdfundingsplatform voor film, dagen samen talentvolle filmmakers uit om een film te maken over sport, sporters en sportbeleving. Een gerenommeerde jury van film- en sportprofessionals kiest maximaal vier plannen uit, die daarna dankzij financiële steun voor eind maart 2017 worden geproduceerd. De films gaan tijdens de openingsavond van de derde editie van het AD Sportfilmfestival Rotterdam (6-8 april 2017) in première. Op deze avond wordt een prijs voor de beste film uitgedeeld door een vakjury.

De filmmakers moeten hun plan voor 20 oktober indienen. Vier van hen mogen half november a.s. hun filmplannen live pitchen bij publieke lokale omroep OPEN Rotterdam, waarbij elk project € 2.500 aan financiële steun ontvangt. Via het partnership dat CineCrowd heeft met het VSBFonds zal nog een additionele bijdrage van € 1.500 euro gedaan worden.  De geselecteerde makers zullen door middel van een crowdfund-campagne bij CineCrowd deze financiële steun moeten matchen en minimaal € 4.000 zelfstandig bij het publiek moeten verwerven. Daarbij zal CineCrowd de geselecteerde makers een workshop crowdfunding aanbieden met daarin tips over hun projecten, de marketing en hoe zij het beste hun campagne aan kunnen pakken.

"Er worden in Nederland weinig tot geen sportfilms en/of documentaires gemaakt", zegt Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport, de organisator van het AD Sportfilmfestival. "Soms worden er wel films en documentaires gemaakt over sport, maar een echte cultuur op het gebied van sportfilms heeft Nederland nog niet. En dat is jammer, aangezien Nederland heel veel te bieden heeft op sportgebied. We hopen dat de unieke beleving die sport kan bieden op deze wijze beter voor het voetlicht wordt gebracht."

CineCrowd

CineCrowd is het crowdfunding platform voor film. Op www.cinecrowd.com kunnen filmmakers hun ideeën voor films presenteren en pitchen aan het publiek. Iedereen, particulieren en ook bedrijven, kunnen zonder risico een bijdrage leveren en zo de realisatie van een film mogelijk maken. Sinds de oprichting in 2011 zijn meer dan 350 projecten succesvol gecrowdfund.

Call voor filmmakers

Vereisten:

• Per regisseur/maker mag er één project worden ingediend. Bij voorkeur bestaat het indienende team minstens uit een regisseur en (uitvoerend) producent.
• Aantoonbare ervaring met film (en de financiële en productionele verantwoordelijkheid) wegen mee in de selectie.
• De aanmelding moet een goed beeld geven van de film die voor ogen staat. De kans op selectie is groter als het project al in een ver gevorderd stadium is.
• Verplicht zijn in ieder geval:
1. Een plan/scenario
2. Een (beknopt) productieplan inclusief begroting en planning
3. Werkvoorbeelden (bijv. showreel of portfolio).
Een begeleidend document (regie-, scenario-, producentenvisie of visuele presentatie; precieze invulling is aan het team zelf) wordt op prijs gesteld.
4. Idee en financiering moeten voldoen aan de eisen uit de Mediawet voor uitzenden bij publieke lokale omroep zowel wat betreft financiering als inhoud.
5. Aanmeldingen uit heel Nederland (of daarbuiten) zijn welkom, echter:
Het ingediende filmplan moet een link hebben met Rotterdam en Rotterdamse sport, sporters en/of sportbeleving in de breedste zin van het woord.
Je hoeft hiervoor niet verplicht woonachtig te zijn in Rotterdam.

Planning
2016
20 oktober – deadline indienen projecten
26 oktober – bekendmaking winnaars
1 november – workshop crowdfunding
Half November : pitch bij OPEN Rotterdam
1 december – crowdfunding campagne van start
31 december – einde crowdfunding

2017
Januari tot en met eind maart – productie van de films
6 april – première films, en uitzending bij Publieke Lokale Omroep OPEN Rotterdam op tv via Ziggo kanaal 36 en en KPN/Telfort/Xs4all kanaal 636 en via openrotterdam.nl.