Aftellen naar Mayweather vs Pacquiao: de kamp van de eeuw

Nog drie keer slapen en het is zover. Zaterdagavond (lokale tijd, omstreeks 4u ’s nachts onze tijd) bekampen Floyd Mayweather Jr en Manny Pacquiao elkaar in Las Vegas in het meeste lucratieve gevecht aller tijden. Nu het moment na jaren van gekibbel eindelijk daar is, dringt een commerciële vooruitblik zich op. De cijfers zijn ronduit hallucinant.

Heeft hij eigenlijk nog een introductie nodig, Floyd Mayweather Jr? De meningen zijn al jaar en dag verdeeld. Hate me or love me, but you’re gonna watch me, zoals hij het zelf altijd zegt. Feit is dat de 38-jarige Amerikaan op weg is de beste bokser aller tijden te worden, als hij het al niet is. Zijn record van 47 (!) – 0 staat als een huis. Geen enkele keer verloren in zijn hele profcarrière, dat kunnen zelfs de groten der aarde genre Muhammad Ali, Sugar Ray Leonard en Marvin Hagler niet zeggen.

Hate me or love me, but you’re gonna watch me - Mayweather

Al even imposant als zijn record is Floyd’s imperium. Van Mayweather en zijn exuberante levensstijl heeft eenieder zijn eigen gedacht, je moet wel gewoon kunnen toegeven dat hij een briljant zakenman is. Een expert in het promoten en verkopen van zichzelf. De bijnaam Money krijg je niet voor niets en zijn merk The Money Team zorgt er naast zijn boksinkomsten voor dat hij met voorsprong de rijkste sporter op aarde is. Dan mag je nog Tiger Woods of Cristiano Ronaldo heten, tegenover Mayweather verdienen zelfs zij peanuts.

Het aanstaande gevecht tegen de 36-jarige Filippijn Manny Pacquiao past dan ook perfect in dat hele miljoenenplaatje. Zoals al zijn kampen draait het opnieuw om het eenvoudige concept van Pay-Per-View (PPV). Wil je de kamp graag zien? Geen enkel probleem, maar dan betaal je wel US$90, in HD zelfs nog 10 dollar meer. In de States rekenen ze op 3,5 miljoen kopers, goed voor een waanzinnige omzet van 315 miljoen dollar. Met het hele event zou naar schatting een slordige 400 miljoen worden opgehaald. Hallucinant. Zeker als je bedenkt dat het over – naar alle waarschijnlijkheid – maar 36 minuten entertainment gaat.


Grafiek via Independent.co.uk

De gesprekken tussen de twee kampen werden reeds opgestart in 2010 en nu 5 jaar later zullen de twee kemphanen eindelijk de handschoenen opnemen. Leonard Ellerbe, CEO van Mayweather Promotions, zegt daarover: Timing is alles, het gevecht is zoveel malen groter nu, omdat de aanloop ernaar 5 jaar heeft geduurd.Het is alom geweten dat Mayweather al in 2013 een deal heeft getekend met Showtime, het premium netwerk van CBS, voor 6 kampen en het gevecht tegen Pacquiao is het vijfde binnen die overeenkomst.

Naar aanleiding van die deal besloot HBO, de marktleider in de States, om in zee te gaan met Top Rank Boxing. En dat is dan weer de grootste promotor van… jawel Manny Pacquiao. De twee giganten, CBS en HBO, hebben nog maar één keer in de geschiedenis samengewerkt omtrent een kamp als deze. Dat was in 2002, toen Lennox Lewis een andere legende KO sloeg, namelijk Mike Tyson. In 2013 zei Stephen Espinoza, Head of Sports bij Showtime, dathij het moeilijk vond om zich een scenario voor te stellen waarin ze opnieuw met HBO zouden samenwerken, maar dat als het om een van de grootste gevechten aller tijden zou gaan alles toch mogelijk was.

Timing is alles, het gevecht is zoveel malen groter nu, omdat de aanloop ernaar 5 jaar heeft geduurd - Leonard Ellerbe

Een man die door velen wordt aangehaald als een van de hoofdverantwoordelijken voor het slagen van de deal is Leslie Moonves, de President en Chief Executive van CBS. Volgens verscheidene bronnen was hij de spilfiguur in de onderhandelingen en was hij deeply committed om dit gevecht op poten te zetten. Top Rank Boxing oprichter Bob Arum gaat zelfs verder, hij stelt dat dit gevecht nooit tot stand was gekomen zonder Moonves.

Hoe belangrijk Moonves exact was voor het tot stand komen van deze deal zullen we nooit weten, het zijn immers nog steeds de twee partijen/boksers zelf die de knoop doorhakken. De directe lijn van communicatie tussen Mayweather en Pacquiao is ongetwijfeld van onschatbare waarde geweest. De heren werden in januari reeds samen gespot toen ze in Miami een NBA-wedstrijd bijwoonden tussen de Miami Heat en de Milwaukee Bucks. Foto’s van dat gesprek gingen de wereld rond en voor de meeste boksfans was het toen al beklonken.

Achteraf gezien lijkt dat ook te kloppen. Voor deze ontmoeting was er wel nog sprake van een 50-50 verdeling van alle inkomsten tussen de twee protagonisten, maar Mayweather – slim als hij is – kreeg in januari alsnog wat hij wilde. Na de recente verliespartijen van Pacquiao tegen Timothy Bradley en Juan Manuel Marquez was de onderhandelingspositie van de Filipijn verzwakt en Mayweather zag zijn kans schoon om een 60-40 verdeling binnen te halen. Zo gezegd, zo gedaan. Floyd mag dit weekend een goede 120 miljoen dollar op zijn rekening bijschrijven, Pacquiao slechts 80. Al zijn dit schattingen en kunnen deze in de realiteit nog wel oplopen.


MGM Grand Garden Arena, strijdtoneel voor de 'kamp van de eeuw'

Wat internationale inkomsten betreft, zijn de cijfers eigenlijk heel watbeperkter. Sky Sports won de strijd tegen BT Sport om de kamp in UK uit te zenden. Als kijker betaal je een kleine 20 pond (zo’n 28 euro) om het gevecht live te bekijken. In totaal hoopt men met de internationale verkoop een 35 miljoen dollar op te halen. Solar Sports betaalde US$10 miljoen dollar voor de rechten in Pacquiao’s thuisland, al stond de Filippijn er op dat het op meerdere grote kanalen wordt uitgezonden.

Je zou bijna vergeten dat het ook mogelijk is om het gevecht live bij te wonen in Las Vegas, waar Mayweather zelf woont en hij de laatste 8 jaar uitsluitend heeft gevochten. Met zo’n 16.000 plaatsen is de MGM Grand natuurlijk niet het grootste stadion en in een mum van tijd waren alle tickets de deur uit. Op 23 april jongstleden gingen er nog amper 500 tickets in vrije verkoop. Die waren op 60 seconden verkocht. Daarnaast zijn er 1.100 tickets verkocht aan US$10.000 per stuk en de goedkoopste 2.500 aan US$1.500/stuk. Voor een plekje op één van de eerste rijen betaal je meer dan US$100.000 dollar, maar ook die gingen in een celebrity paradijs als Las Vegas als warme broodjes over de toonbank. De totale opbrengst van de ticketverkoop wordt geschat op US$74 miljoen dollar, bijna een verviervoudiging van het vorige record, de US$20 miljoen voor het gevecht tussen de Mexicaan Saul CaneloAlvarez en uiteraard Floyd Mayweather in 2013.

De MGM keten heeft er bovendien voor gezorgd dat het wel mogelijk is om de kamp op televisie te volgen in een van de vele resorts, maar dat kost je wel US$150 per persoon. Er wordt daarnaast nog druk gespeculeerd over de toekomst, aangezien Mayweather hierna nog maar één gevecht heeft opgenomen in de overeenkomst met Showtime. Het lijkt het meest logisch dat er nog een rematch komt tegen Pacquiao, aangezien een andere opponent nooit zoveel geld in het laatje zal brengen. Sommige bronnen beweren dat hij nog twee keer zal vechten om zo te eindigen met een waanzinnig record van 50-0. De Las Vegas Arena, een nieuw stadion van MGM en AEG, opent normaal gezien de deuren in april 2016. En Mayweather zou Mayweather niet zijn moest hij daar (ongeslagen?) zijn carrière beëindigen.


Op Tweetrumble wordt een tussenstand bijgehouden met het aantal tweets - Dank aan @msschuurman (tip).

ZIE OOK: Wie bokst er nog? - Blog Gijsbregt Brouwer


Foto's: Twitter @EventNationUK, Flickr (CC) purpletwinkie & Independent.co.uk
Verscheen ook op Sportnext.be