Ajax contracteert als eerste Nederlandse club professionele eSporter

Ajax heeft als eerste Nederlandse club een eSporter gecontracteerd. Koen Weijland mag zich vanaf donderdag Ajacied noemen. Het vastleggen van een professionele eSporter past in de strategie van de Amsterdamse club, dat groots in de wereld van eSports stapt.

De samenwerking tussen Ajax en Weijland is een mijlpaal in de gaming-industrie en de Nederlandse voetbalwereld. De Amsterdammers hebben nu voor het eerst een contract gegeven aan een speler die niet op het veld staat.

Ajax maakte dinsdag al bekend een partnership aan te gaan met EA Sports en het gaat nu dus ook samenwerken met een van de beste eSporters ter wereld. Weijland is erg blij met zijn contract bij Ajax. "Vandaag wordt voor mij een droom werkelijkheid. Ik ben mijn hele leven al Ajacied en ben nu heel trots dat ik het mooie rood en wit mag gaan vertegenwoordigen op FIFA-toernooien. Het verhaal van Ajax spreekt mij erg aan. Net zoals ik willen ze verschillende activiteiten gaan organiseren voor de jeugd en een koppeling maken naar het fysieke voetbal. Ik ben ervan overtuigd dat ik als YouTuber en FIFA E-Sporter, net als de Ajax-spelers, als inspiratiebron kan werken."

ZIE OOK: Ajax luidt partnership met EA Sports in met opening FIFA 17 Xperience in Kalverstraat

De 23-jarige Koen Weijland is de bekendste professionele FIFA-speler van Nederland. Hij werd meerdere keren Nederlands kampioen en bereikte in 2010, 2011 en 2015 de nummer 1 klassering op de Online Wereldranglijst. Weijland groeide de afgelopen jaren uit tot hét gezicht van de FIFA-scene. Hij startte in 2015 zijn eerste YouTube-kanaal waarop hij onder meer tips gaf en het wekelijks opnam tegen profvoetballers en andere BN'ers. Zijn video waarin hij de Belgische spits Romelu Lukaku prankt, ging viral.

Video: Lukaku prank van Koen Weijland 


Jongeren bereiken

Ajax gaat Weijland begeleiden en aanmoedigen op de toernooien die hij voor de club gaat spelen. De Arnhemmer krijgt bij Ajax officieel een eigen rugnummer: 39. De Amsterdammers hebben nu samenwerkingen met de grootste partij in eSports (EA Sport) en de beste speler ter wereld (Weijland).

Door in de wereld van eSports te stappen, wil Ajax de jongeren bereiken. De jeugd kijkt steeds minder televisie, terwijl deze groep wel massaal op gaming/eSports-platformen is. Met name FIFA is enorm populair onder jongeren. Tientallen miljoenen mensen spelen de voetbalgame en ook in Nederland zijn er honderdduizenden FIFA-spelers.

Groei eSports

eSports is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. Tienduizenden toeschouwers komen op de evenementen af en miljoenen mensen volgen de toernooien via streaming of live-televisie. In Amerika, enkele Aziatische landen, maar ook in Europa (Duitsland en Engeland voorop) loopt het publiek al enkele jaren meer dan warm voor massale eSport-evenementen. Onder jongeren is FIFA het populairste spel en de populariteit van de game neemt nog steeds toe. Voor Ajax is FIFA een ideaal platform om jongeren te bereiken en een rol te spelen in hun wereld.

Net als in traditionele sporten krijgen we straks misschien eSport-teams waar we niet langer voor juichen omdat ze de spelers hebben die we toevallig leuk vinden, maar omdat ze nu eenmaal het team van onze stad of streek vertegenwoordigen. De verwachting is dat de komende jaren alle Eredivisieclubs e-speler(s) onder contract hebben en dat er naast de Eredivisie op het veld ook een e-Eredivisie zal zijn. Ajax is namelijk druk bezig met andere clubs en de Eredivisie om een officiële e-league te beginnen. Ook PSV, FC Groningen, Heracles Almelo en AZ zijn actief op het gebied van eSports.

FIFA 17-event

Ajax organiseert naast het openen van de FIFA 17 Xperience in Amsterdam aanstaande donderdag, samen met EA Sports op woensdag 28 september ook een FIFA 17-event voor de jonge Ajax-fans. Dit event bestaat uit twee delen: een voetbaltoernooi op een Amsterdams pleintje of veld en een FIFA-toernooi in de FIFA 17 Xperience. Zo wil Ajax de koppeling maken tussen gamen en voetballen op straat/het veld. Ajax-fans kunnen zich in teams van 3 personen opgeven in verschillende leeftijdscategorieën en zo kans maken op deelname. De uiteindelijke winnaars mogen als VIP naar Ajax-Standaard Luik.

Het contracteren van Weijland en de samenwerking met EA Sports zijn de eerste duidelijke signalen van Ajax dat het groots in de wereld van eSports stapt. De Amsterdamse club heeft ook internationale plannen op dit gebied. De weg naar eSports-succes zou weleens erg lonend kunnen zijn voor Ajax.

ZIE OOK: Het potentieel van de volgende grote mediasport: eSport