Ajax profiteert van Connected Stadium dankzij uitgekiend CRM-systeem en connectivity

Voetbalkijken in de Amsterdam Arena krijgt in 2015 een nieuwe dimensie. Dankzij een uitgekiend CRM-systeem en connectivity kan Ajax in samenwerking met Amsterdam Arena de wedstrijdbeleving naar een nieuw niveau tillen. Belangrijke momenten direct terugkijken, statistieken ontvangen, een handige app die je naar de stoel wijst en de laatste aanbiedingen van merchandise. Mark van Leest, media manager van Ajax, ziet het helemaal zitten en vertelt erover op het Mediapark Jaarcongres.

Connectivity is een hot topic bij internationale topclubs. Real Madrid, FC Barcelona, Celtic Borussia Dortmund en ook PSV zijn volop bezig met het Connected Stadium. De technologie moet de beleving flink gaan verbeteren. Begin dit jaar werd door KPN (in samenwerking met Vodafone en T-Mobile) een 3G- en 4G-netwerk aangelegd waardoor elke bezoeker bereikt heeft. En eind dit jaar legt de Chinese ICT dienstverlener Huawei, voor de komende vijf jaar Official Partner van Ajax, een gloednieuw Wifi-netwerk aan. Alle 52.000 Arena-bezoekers krijgen niet alleen toegang tot het internet maar ook nieuwe diensten.

Het doel van Ajax is om een kwalitatieve band op te bouwen met de fans en daarom zijn ze zes jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van eigen mediaplatformen en social media. “Ons hoofddoel is een kwalitatieve band met de fans opbouwen. We willen zo veel mogelijk met ze delen. Daarnaast willen we de platformen gebruiken voor ticketing, merchandising en sponsor-exposure. Dit werkt ondertussen al zo goed, dat we alles tegenwoordig via onze eigen kanalen doen, ook de ticketverkoop” zegt van Leest.

Lees ook: Ajax over marketing anno 2014-2015: met een unieke beleving de fan aan je binden

Door de connectivity wordt het aanbod in en rond wedstrijd groter. Fans kunnen gebruik maken van social media, op internet naar informatie zoeken en gebruik van de Ajax-platformen zoals apps (smartphone, tablet en binnenkort ook een responsive website). De beleving is namelijk tijdens, voor en na de wedstrijd het sterkst. "Wij concurreren met Fox-abonnementen" zei van Leest letterlijk bij een bijeenkomst van iMMovator. Tegelijkertijd is Fox een belangrijke partner bij de plannen om herhalingen vanuit meerdere camerahoeken ook in stadion beschikbaar te maken. Dit is afhankelijk van het geavanceerde en kostbare EVS tv-productiesysteem dat door Endemol uitgevoerd wordt.

Dankzij de connectivity kunnen comfort en service naar een nieuw niveau getild worden. Bijvoorbeeld door apps die de snelste route naar het stadion en het stadionstoeltje aangeven. Of een pre-orderingsysteem voor drankjes en snacks. “In alle Ajax-platformen, waaronder de apps, zit behavioral targeting ingebouwd. We herkennen het surfgedrag van de gebruikers en koppelen deze aan onze fandatabase. In het stadion kunnen we de persoonlijke data gaan koppelen aan een plaats en een tijd, waardoor we de bezoeker extra contextuele waarde kunnen bieden. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde banner voor korting in de fanshop” zegt Van Leest.

Voorlopig is alles nog in plan- en ontwikkelingsfase. Ook andere clubs experimenteren nog volop. Celtic biedt bijvoorbeeld een app die een timeline toont waar continu nieuwe berichten inkomen. Eerst twee minuten lang een statistiek, dan weer een quote, dan een beeld en dan een ander bericht. Dat boodt volgens van Leest echt meerwaarde tijdens de wedstrijd. De verwachting is dat de nieuwe mogelijkheden mensen moet gaan triggeren naar het stadion te komen.

Met dank aan: Marketingfacts
Afbeeldingen (CC): CookieEbelienTondeJong