Ajax - PSV vanaf het veld herbeleven

Een dag na de wedstrijd kijken spelers de beelden nog eens terug. Niet de samenvatting van Studio Sport maar spelsituaties en waar mogelijkheden liggen om te verbeteren. De beleving van een wedstrijdanalyse is vrij plat. Camera's brengen de situatie welles waar vanuit meerdere punten goed in beeld maar het gezichtsveld blijft lastig in te schatten. Het Nederlandse bedrijf Triple IT van commercieel directeur (en columnist hier op Sportnext) Ben van der Burg ontwikkelde een revolutionaire analysetool met gebruik van de VR-bril Oculus Rift en werd uitgebreid besproken op het toonaangevende WIRED.

Onbegrip en een verwijtende blik. Kans verkeken. "Waarom speelde je de bal niet naar mij? Ik stond helemaal vrij en had de bal zo voor het intikken." Uit de analyse met de Oculus Rift bleek dat de spits beter twee meter in had moeten zakken om zo uit de buurt van de verdediger te blijven. Triple-IT is bekend met de mogelijkheden van de Oculus Rift en Google Glass, zo ontwikkelde het bedrijf uit Alkmaar eerder applicaties voor het Nederlands elftal om gerichter met spelers te trainen.

LEES OOK: Het Nederlands elftal is een pionier met het gebruik van Google Glass en Oculus Rift

Het voordeel van de Oculus Rift is de mogelijkheid om in de huid van een speler te kruipen en zo momenten levensecht te herbeleven. Data van de wedstrijd worden geïmporteerd in de applicatie en nagebootst op het speelveld. De tijd, snelheid en afstanden kloppen allemaal en zijn één op één naast elkaar te leggen. De spelers en animaties ogen nog niet levensecht maar dat is een kwestie van tijd. Voeg het commentaar en stadiongeluid bij de replay en ultieme wedstrijdanalyse is een feit. De Oculus Rift laat ik makkelijk bedienen, de gebruiker vliegt als een spook over het veld en kan spelers selecteren.

Het is de FIFA15-herhaling alleen dan van echte wedstrijden. Voor aanvallers is het interessant bij positie kiezen voor het doel en een keeper kan de applicatie gebruiken om de muur goed neer te zetten bij een vrije trap. Momenteel worden de gegevens pas na de wedstrijd ingeladen maar de toekomst ligt volgens de ontwikkelaars bij een live data feed. Trainers en spelers kunnen dan vanaf de reservebank een belangrijk moment herbeleven.

De applicatie wordt momenteel getest (bijvoorbeeld sinds april door Ajax) en doorontwikkeld. Het doel is om in de toekomst ook andere veldsporten te bedienen.

Bron: WIRED