Altijd een tennismaatje met de nieuwe KNLTB ClubApp

Tennis is een sport die je in principe altijd met minimaal twee personen beoefent. Maar wat als je tennismaatje niet komt opdagen of op het laatste moment afbelt? Dan valt je uurtje sporten in het water, want het is lastig op korte termijn nog een partner te vinden. Voor deze en andere praktische knelpunten op de club heeft de KNLTB een oplossing gevonden. Met de nieuwe KNLTB ClubApp krijgt de binding van leden met hun tennisclub een forse impuls en wordt het dus onder meer een stuk eenvoudiger om een sparringpartner te vinden, een baan af te hangen en een balletje te slaan.

De eerste versie van de KNLTB ClubApp komt in het eerste kwartaal van 2016 beschikbaar en niet veel later zullen er andere functionaliteiten aan worden toegevoegd. De KNLTB zet bij stimulering van de binding van leden met hun club dus nadrukkelijk in op online oplossingen. De bond denkt dat tennissers meer bij hun vereniging betrokken raken als informatie-uitwisseling en contact maken mogelijk wordt via één online platform. Dat vermoeden is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Ontwikkelaar LISA maakte deze app een aantal jaren geleden voor de KNHB en in de hockeywereld is het een groot succes. Een functionaliteit als online een tennispartner zoeken, afspreken en een baan afhangen is overigens één van de uniek voor de KNLTB ontwikkelde features.

Tennismaatje vinden

Hoe werkt dat dan in de praktijk, zo’n afspraak maken en een uur later al samen op de baan staan? Dat werkt als volgt. Je opent de ClubApp en plaatst een oproep of kijkt wie er nog meer een tennismaatje zoekt. Je kunt zelfs de speelsterkte van de andere personen zien, zodat je zeker weet dat jullie ongeveer van hetzelfde niveau zijn. Nadat je een verzoek hebt verstuurd, krijgt de andere persoon een melding dat er iemand is die ook wil tennissen. Je kunt dan een afspraak maken en via de app digitaal afhangen, een baan reserveren. In een mum van tijd heb je je tennismaatje gevonden.

Het vinden van een tennismaatje is uiteraard niet de enige functionaliteit van de app. Ook het laatste clubnieuws tot je nemen, het barrooster bekijken en de stand in de competitie checken kan straks allemaal met één simpele vingerbeweging. Meer dan honderd tennisverenigingen hebben zich al aangemeld om een roadshow te hosten. Op die avonden presenteert de KNLTB de app en gaat de bond met de aanwezigen in gesprek over de werking en de mogelijkheden.

Succes in de hockeywereld

Het vertrouwen van de KNLTB in de app is mede gebaseerd op de ervaringen met het LISA-product die de KNHB inmiddels heeft opgedaan. Meer dan 80 procent van al het digitale communicatieverkeer tussen leden en de hockeyclubs verloopt via de app. Nu is het aan de KNLTB om hetzelfde succes te bereiken. En wie weet welke sporten nog volgen. Hoe je de binding tussen leden en club verstevigt en zo een stabieler ledenbestand bewerkstelligt, is immers een vraag die in de gehele georganiseerde sport leeft.