Amerikaanse atleet Symmonds verkoopt advertentieruimte op schouder via eBay

De Amerikaan Nick Symmonds heeft wederom een opmerkelijke manier bedacht om extra sponsorinkomsten te genereren. De tweevoudig deelnemer aan de Olympische Spelen geeft bedrijven de kans om de komende maanden met hun naam op zijn rechterschouder te staan. Hij wil zo aandacht vragen voor de strikte regelgeving op het gebied van sponsoring tijdens grote atletiekevenementen.

De 32-jarige Symmonds biedt ongeveer 58 vierkante centimeter advertentieruimte aan op zijn schouder via eBay. De winnaar ziet bijvoorbeeld zijn logo of URL van het bedrijf op de arm van Symmonds in de vorm van een tijdelijke tatoeage.

Antieke regels

De Amerikaan wil met zijn stunt protesteren tegen de “antieke regels” tijdens nationale en internationale atletiekwedstrijden, die worden georganiseerd door bijvoorbeeld het Internationaal Olympisch Comité of de internationale atletiekfederatie IAAF. Tijdelijke tatoeages moeten tijdens wedstrijden van de IAAF overplakt worden. “Hoewel deze absurde regels de investering in een atleet wel degelijk verminderen, zal ik er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de winnaar van deze veiling een uitstekend rendement op zijn investering krijgt”, schrijft Symmonds bij zijn advertentie op eBay.

De zesvoudig Amerikaans kampioen op de 800 meter organiseerde in 2012 al een soortgelijke veiling op eBay. Toen verkocht hij voor 11.000 dollar advertentieruimte aan marketingbedrijf Hanson Dodge. Overigens is de linkerschouder van Symmonds niet “te koop”. Daarop staat al een advertentie van zijn eigen bedrijf Run Gum.

Aanklacht

Symmonds strijdt al langer tegen de strikte regels omtrent sponsoring in de atletiek en diende onlangs nog een aanklacht in tegen het Nationaal Olympisch Comité van de Verenigde Staten en de Amerikaanse atletiekbond. Bovendien nam hij in augustus niet deel aan de wereldkampioenschappen atletiek in China omdat hij weigerde een contract te tekenen dat hem verplichtte te allen tijde kleding van Nike te dragen. Hij vond dat niet kunnen tegenover zijn eigen sponsor Brooks Running. Symmonds tekende in 2014 een verbintenis bij Brooks nadat hij zeven jaar was verbonden aan Nike.

Olympische Spelen

Symmonds begint op 14 mei in Shanghai aan zijn outdoorseizoen en komt deze zomer mogelijk ook in actie op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als hij in het Amerikaanse team wordt opgenomen. Symmonds deed eerder al mee aan de Spelen in Peking en Londen.

De veiling loopt nog tot 4 mei en bij het schrijven van dit artikel was er al meer dan 10.000 dollar geboden voor de advertentieruimte op de schouder van Symmonds.