Amerikaanse sportclub speelt geluid door de speakers om tegenstanders te intimideren

Boven aan de lijst met intimidatie staat bij iedere sportclub de twaalfde man. Het creëren van een geweldige sfeer door een orkaan van geluid is een krachtige manier om de tegenstanders het gevoel te geven dat er vandaag niets te halen valt. De Amerikaanse Atlanta Falcons (NFL) hebben een opvallende manier gevonden om de twaalfde man beter naar voren te laten komen namelijk door tijdens de wedstrijd geluid van fans via de speakers te spelen.

Power of the crowd

Met de derby tussen Atletico Madrid en Real Madrid op achtergrond: tijdens een wedstrijd kan de passie van fans intimiderend overkomen voor de tegenstander. Het geeft een thuisvoordeel en steunt spelers in het geloof dat de drie punten binnen handbereik zijn. De Atlanta Falcons hebben in een interview met eigenaar Arthur Blank toe moeten geven dat tijdens wedstrijden in 2013 en 2014 geluid via de speakers van het stadion werd gespeeld om de tegenstander van de wijs te brengen. "Ik moet bekennen dat we een fout hebben gemaakt in 2013 en 2014. Het is beschamend voor ons en is niet waar wij als club voor staan" aldus de eigenaar.

De vraag is of de Atlanta Falcons destijds voordeel hebben gehaald uit de situatie. Het onderzoek loopt nog en de eigenaar heeft aangekondigd maatregelen te zullen nemen. Wanneer, hoelang en met volume is het toegestaan om geluid/ achtergrond af te spelen? De scheidingslijn tussen sfeer-verhogende geluiden en intimidatie is dun. In de kwestie van Atlanta Falcons is het zeer beschamend.

Fanmade earthquake

Dat het geluid en de kracht van fans ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden bleek eerder dit jaar. Seismologen van de Universiteit van Washington en van de Pacifc Northwest Seimic (PNSN) hebben sensoren en software getest tijdens de American Football wedstrijd tussen de Seahawks en de Green Bay Packers om een “fanmade earthquake” te testen.

Lees meer: Sportfans in het stadion testen sensoren voor aardbevingen (door Joop Koppen)