Arsenal ontvangt met 100 miljoen pond meeste geld aan tv-rechten in Premier League

De Premier League heeft het afgelopen seizoen ruim 2 miljard euro aan tv-gelden uitgekeerd aan de twintig clubs uit de hoogste Engelse voetbaldivisie. Arsenal passeerde als eerste club de magische grens van 100 miljoen pond. De Londenaren haalden dit seizoen 100.952.257 pond (132,4 miljoen euro) binnen en ontvingen het meest van alle ploegen uit de Premier League.

Hoewel Arsenal op de ranglijst als tweede eindigde achter de verrassende kampioen Leicester City, kreeg het 7,7 miljoen pond meer aan tv-rechten. Ook Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur kregen meer dan de ‘Foxes’.

Die clubs konden op meer geld rekenen omdat hun wedstrijden vaker live op televisie werden uitgezonden. Slechts 15 duels van Leicester City waren rechtstreeks te zien, tegenover 27 van Arsenal.

Leicester City ontving in totaal 93.219.598 pond en dat is inclusief de kampioenspremie van 24,8 miljoen pond. Zonder die premie zou de formatie van coach Claudio Ranieri als 18e in het klassement zijn geëindigd.

Aston Villa

Degradant Aston Villa verdiende het afgelopen seizoen ook nog ruim 66 miljoen pond aan tv-gelden. Dat heeft het te danken aan de manier waarop de gelden verdeeld worden in de Premier League. 50 procent wordt eerlijk verdeeld over alle clubs, 25 procent wordt bepaald aan de hand van de plek op de ranglijst en de overige 25 procent hangt af van hoe vaak een club live op tv was.

Vanaf volgend seizoen kunnen de clubs uit de Premier League nog meer geld verdelen als de nieuwe tv-deal met Sky Sports en BT Sport ingaat. Elke ploeg is dan verzekerd van minimaal 100 miljoen pond aan tv-rechten en daarmee in een klap groter dan elk team uit de Eredivisie.


Foto header: Flickr (CC) Ronnie Macdonald