Beleef Aegon Copa Amsterdam in Virtual Reality

Een tijdje geleden was het onderwerp virtual reality voor de meeste mensen nog volledig onbekend. Totdat onder andere Matthijs van Nieuwkerk in het tv-programma De Wereld Draait Door  drie miljoen kijkers kennis liet maken met de Samsung Oculus Rift, of in de volksmond ook wel de 3D-/VR-bril genoemd. ICT-specialisten lieten ons zien dat je tegenwoordig naar Frankrijk kunt afreizen, terwijl je gewoon op de bank blijft zitten. Je zou denken, wat heeft dit te maken met de sport?

De wereld van SMART Technologies, en daarmee de Oculus Rift, is de toekomst van de sport. Het gebruik van nieuwe technologieën wordt steeds belangrijker binnen de sportwereld. Onder andere het Nederlands elftal en AFC Ajax houden zich al langere tijd bezig met het toevoegen van nieuwe technologieën aan trainingen en het meten van sportprestaties. De Oculus Rift wordt ook veelvoudig gebruikt om na trainingen gedegen analyses te kunnen uitvoeren. Olympische roeiers maken tegenwoordig veelvuldig gebruik van de Google Glass. SMART Technologies is een onderwerp dat de organisatie – sportmarketingbureaus SportsGen en SoccerID – daarom graag wilde koppelen aan Aegon Copa Amsterdam, het internationale top-jeugdvoetbaltoernooi voor spelers onder 19 jaar (A1). Dit mede vanwege het feit dat het prestigieuze toernooi, dat 23 t/m 25 mei wordt gehouden in het Olympisch Stadion, een aantal jaar geleden al de primeur had met de doellijntechnologie.

ZIE OOK: #Copa13 meer dan een man met een missie

Al snel vond SportsGen in Ordina de geschikte partner die ons hierbij zou kunnen helpen. Het toeval wil dat Richard van Tilborg, partner Innovative Technologies, net bezig was met het ontwikkelen van de Dayavuapplicatie. Het idee voor Dayavu ontstond doordat ik mensen na een sportevenement regelmatig zag zoeken in fotolijsten op de website en zich afvroegen 'waar sta ik op?'. Dit gecombineerd met het feit dat tegenwoordig iedereen wel foto’s maakt met zijn eigen smartphone; wat als we die foto’s voor elkaar zouden kunnen gebruiken...

Van Tilborg: Eerder hadden we een Virtual Reality-platform gemaakt waarin je in een virtuele wereld realtime kon meelopen met een marathonloper. Als we die virtuele wereld en de locatie- en tijdgegevens zouden kunnen koppelen aan de foto’s.. Dan hebben we mooie ingrediënten voor een bijzondere herbeleving. Dit vormde de basis voor Dayavu, een primeur in de virtual reality en sportwereld. Ik kan er nog veel meer met mooie woorden en ideeën over vertellen, maar het beste beeld krijg je door het gewoon zelf te ervaren tijdens Aegon Copa Amsterdam.

Voor Aegon Copa Amsterdam is dit de kans om wedstrijdverslaggeving in een nieuw jasje te steken. De bezoekers en mensen thuis kunnen door het opzetten van de kartonnen versie van de Oculus Rift zich door het stadion heen bewegen zonder maar een stap te hoeven zetten. Onderweg komen ze alle belangrijke momenten van de dag tegen: doelpunten en mooie acties van de sterren van de toekomst, maar ook momenten die door onze bezoekers zijn ervaren als speciaal.

De Dayavu App is vanaf vandaag (22 mei) te downloaden via de Google Play Store en www.dayavu.com. Wil je de applicatie live testen? Op 23 tot en met 25 mei (Pinksteren) staat Ordina tijdens Aegon Copa Amsterdam voor je klaar met VR-brillen om je mee te nemen in de wereld van Virtual Reality. 

Met dank aan: Iris Berents (SportsGen) en Richard van Tilborg (Ordina).