Ben van der Burg zoekt de klapschaats voor sportbeleving

De ogen van Ben van der Burg gaan wagenwijd openstaan bij de gedachte ooit te kunnen scoren als Messi. Dat moment is dichter bij dan we denken zo blijkt in het bevlogen eindejaarsinterview. De oud-topschaatser reed in 2012 op eigen houtje de Elfstedentocht (voor de gelegenheid omgedoopt tot Benstedentocht) en hij heeft een heldere visie over het gebruik van technologie in de sport. "Ajax gebruikt nu virtual reality maar het komt zeker naar de huiskamer." Ben is kritisch over (het gebrek aan) kennis in de sport maar laat zich er niet van verhouden om ooit de klapschaats in sportbeleving uit te vinden.

Piramide in de sport

Ben van der Burg zat afgelopen jaar uren achter elkaar aan de buis gekluisterd om de prestaties van onze helden op de voet te volgen. Het minimale verschil, foto-finish in Sotsji, en de extreme helden op het WK fascineren hem. Het enorme verschil tussen top en breedte heeft echter een keerzijde: "Extreem veel geld en ook kennis gaat naar grote clubs als Real Madrid en minder naar clubs daaronder. Het wordt gevaarlijker. Een aantal clubs en organisaties krijgen teveel macht."

Bekijk ook: Jaap Stalenburg over camera's in de kleedkamer en nieuwe sponsormodellen

Klapschaats voor de sportbeleving

In alle bevlogenheid door naar een belangrijke ontwikkeling: de komst van virtual reality in de sport. Spelers van Ajax zetten vandaag de dag een Oculus Rift op en kijken spelsituaties terug in een 3D-omgeving. Nu beschikbaar voor de topsport maar de technologie komt ook naar de huiskamer. Scoort Messi een fantastisch doelpunt dan houden we een iPhone 6 voor en duiken in een 3D-wereld om de actie vanuit zijn oogpunt te herbeleven. De mogelijkheden gaan ieders fantasie te boven: "Je weet niet wat je ziet, een wereld ligt open! Eerst voetbal en daarna ook Amerikaanse sporten. Doen we nu met Ajax, PSV, AZ en ook uit Italië tonen clubs interesse."

Gaan sportfans in 2015 technologie volledig omarmen? "Als het makkelijk is gaan we het allemaal gebruiken. We gaan diepere lagen in de sportbeleving aanbrengen en technologie helpt daar ontzettend bij. Daarmee wordt de sport interessanter voor een veel grotere doelgroep." Het interview is een ware achtbaan. Veel kijkplezier! Houd Sportnext in de gaten, komende weken volgen: Martin Hersman, Guido Klomp, Patrick Wouters van den Oudenweijer en Bas van Rens.