Bij Sunweb kan Tom Dumoulin Tom Dumoulin zijn

Natuurlijk zal teamdirecteur Iwan Spekenbrink gisteravond een glas champagne genomen hebben om de nu al historische Giro-zege van Tom Dumoulin te vieren. Zeker. Maar de kans dat hij dronken in bed valt, is net zo groot als de kans dat Tom Dumoulin nu ook de Tour de France gaat rijden. Meest waarschijnlijke scenario is dat hij vanochtend alweer in zijn kantoor op een industrieterrein in Deventer zit om verder te bouwen aan zijn Sunweb-formatie. Succes is geen toeval en dus ook de overwinning van Tom Dumoulin niet. Daarvoor verdient de hele organisatie van Team Sunweb een compliment.

Waar je ook kijkt in het bescheiden kantoor van de ploeg in Deventer, overal komt het 'keep challenging' je tegemoet, blijf elkaar uitdagen. De nuchtere reactie van teambaas Spekenbrink past daar prima. "De zege van Tom is het resultaat van elkaar steeds weer uitdagen en hogere doelen stellen."

Het is een beetje wat Erik Breukink mij pas vertelde over de legendarische ploegleider Peter Post, die een winnende coureur amper feliciteerde, maar alweer met de volgende koers of etappe bezig was. Zo zwart-wit is het bij Spekenbrink niet, maar gedetailleerd wordt er alweer gewerkt aan de volgende stappen voor Tom Dumoulin in de richting van nog meer succes. Bij Sunweb kan Tom Dumoulin Tom Dumoulin zijn en onder de best mogelijke condities werken aan nog meer succes.

De perfectionist Iwan Spekenbrink heeft niet alleen op materiaalgebied (cosponsor Giant) de zaken op orde, maar heeft door een unieke samenwerking met wereldspeler DSM – beide partijen noemen het een innovatiepartnerschap – de beschikking over de laatste innovaties op het gebied van materialen, kleding en voeding. Tom Dumoulin weet dat en liet daarom lucratieve aanbiedingen van onder meer Team Sky schieten.

Limburg

Hoewel hij hem nog nooit persoonlijk gesproken heeft, heeft Dumoulin ook een enorm respect voor Formule 1-kanon Max Verstappen die ook Limburgse roots heeft. Maar het gaat verder. In Helden Magazine vertelde Dumoulin: "We hebben lang moeten wachten. Als jongere generatie zijn we ons een beetje aan het afzetten tegen het Limburg dat we met z’n allen kennen. Dat afzetten tegen de Randstad omdat we ons onbegrepen voelen."

"Tom Dumoulin is buitengewoon professioneel in het spel met camera en microfoon en doet dat zelfbewust"

Interessant om te zien hoe onder invloed van de digitalisering een nieuwe generatie zelfbewuste topsporters doelgericht werkt naar het hoogst haalbare. Ze heten niet alleen Tom Dumoulin, maar ook Sven Kramer, Max Verstappen, Matthijs de Ligt of Nyck de Vries, het racetalent dat dit weekend de Formule 2 GP in Monaco won en uitzicht heeft op een Formule 1-stoel. Wat ze gemeen hebben is dat ze geen vraag uit de weg gaan en hun eigen social-media-kanalen of media-optredens slim gebruiken om zich goed te positioneren, wat goed is voor de merkwaarde van zichzelf of hun team of sponsor.

Tom Dumoulin is buitengewoon professioneel in het spel met camera en microfoon en doet dat zelfbewust. Zelf heb ik dit voorjaar in het Spaanse Calpe met Dumoulin een interview gehad waarbij we zelfs de politieke ontwikkelingen in de wereld hebben geanalyseerd. Van de verkiezing van Donald Trump tot de PVV van Geert Wilders.

Eigen identiteit

Interessant deze Giro was ook om te zien hoe de twee grootste kranten dagelijks video-content maakten voor op de social media en het AD zelfs een online-programma met wielerorakel Thijs Zonneveld en de kundige Hidde van Warmerdam. Een uitstekende aanvulling op het pan-Europese Eurosport dat in Nederlandse en Vlaamse huiskamers nauwelijks serieus genomen wordt. Niet eens zo zeer door de commentatoren, maar wel door de hinderlijke commercialbreaks en het nuchtere feit dat commentatoren weinig van de sfeer in en rond de koers meekrijgen als ze hun verhaal vanuit een bezemkast op het Hilversumse Mediapark moeten doen.

Verder ontbreekt de Nederlandstalige reporter ter plekke waardoor het programma nauwelijks een eigen identiteit kan ontwikkelen en een soort eenheidsworst vanuit Parijs is geworden. Dan maar liever Sporza of de NOS.

Het zal Tom Dumoulin een rotzorg zijn. Die is alweer bezig met de koers van morgen.


Headerfoto: Facebook.com/TeamSunweb