Breedtesport in London: Cycling

Begin Juli raasde de caravan., staff en renners nog over de finishlijn bij Buckingham Palace in London. Een evenement wat door ontzettend veel Londenaars werd bezocht! Fietsen heeft de laatste jaren een enorme impuls gekregen. Nog voor de Olympische Zomerspelen van 2012 werden er in 2010 automatische fietsenstallingen gebouwd, een netwerk door Londen waar Barclays bank zijn naam aan verbond: Barclays Cycle Hire.

Nederland heeft diverse invloeden in de Engelse hoofdstad op het gebied van fietsen. Tijdens de Olympische Spelen werden door de NS al 500 OV-fietsen naar Londen gebracht voor de Oranjesupporters op de Oranjecamping. En eerder dat jaar werd er ook grootschalige campagne gestart met de naam: Love London, Go Dutch! Het was een campagne om de straten gebruiksvriendelijker te maken naar het voorbeeld zoals er bij ons in Nederland gefietst kan worden.

Lees ook: breedtesport in London over running

De campagne zorgde voor veel aandacht: 40.000 mensen tekenden de petitie en er werd een grootschalig fietsevenement, big ride, georganiseerd waar 10.000 mensen aan meededen. Ook dit jaar is er weer een campagne gestart: Space for Cycling, om aandacht te vragen voor fietsers in de plannen van de regionale verkiezingen. Voor deze Big Ride deden ‘slechts’ 5000 Londenaren mee, maar de respons van de lokale politica was het waard! 50% van de kandidaten lieten weten het fietsen op te nemen in de programma’s.

Veel Nederlanders die ik spreek zien fietsen in Londen absoluut niet zitten. Er zijn nog lang niet overal aparte fietsstroken en veelal moeten de fietsers zich mengen tussen het overige verkeer. En dat is niet zonder gevaar! Nog begin van dit jaar kwamen er alleen al in London 6 fietsers om het leven in twee weken tijd en werd door de politie een verkeersveiligheid operatie in het leven geblazen om dit in de toekomst te voorkomen! Op dit moment ligt er een 5 jaren plan klaar om fietsen te stimuleren, maar ook om fietspaden aan te leggen en London een veilige plaats te maken voor fietsers.

In het verlengde daarvan is 4 september uitgeroepen tot ‘cycle to work day’. Een dag om de Londens business wereld aan te sporen om de fiets naar het werk te nemen. Het zou een mooie ontwikkeling zijn voor een wereldstad als Londen! Ik ben erg benieuwd naar de toekomst van fietsen in Londen! Barclays heeft aangegeven het sponsorship van de Cycle Hire niet te gaan verlengen in 2015 en de gemeente Londen is nog steeds opzoek naar een vervangende sponsor. Naar mijn mening zijn er al enkele stappen gemaakt, maar is fietsen nog steeds redelijk gevaarlijk op veel plekken in Londen. De aandacht van de politiek is aanwezig, maar nu moeten eerst de mooie beloften eens worden uitgevoerd!

Lees ook: breedtesport in London over tennis

Afbeeldingen: Twitter Transport for London