Breedtesport in London: tennis

Het sportgeweld wat ‘Wimbledon’ en ‘le Tour de France’ heet, heeft London achter zich gelaten en door de vroege exit van Engeland in het WK voetbal focust iedereen zich weer het dagelijkse leven, waar de breedtesport weer meer naar de bovenkant komt drijven. Tijdens mijn verblijf in London ben ik benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten in breedtesport tussen Nederland en London; te beginnen met de sport die mij het meest aan het hart ligt: Tennis.

Wimbledon. Ongetwijfeld een van de moeilijkst te betreden grand slam toernooien waar in plaats van een ticketing systeem, moet worden geloot voor toegangskaarten of last-minute moet worden gekampeerd om een glimp op te vangen van de grote tennisgiganten op het Centre court of de nabijgelegen andere banen, maar hoe zit het met de sport tennis an sich?

Tennis in London is hot (vooral tijdens Wimbledon). Ik merkte het steeds weer als ik over straat liep, waar soms grote schermen staan opgesteld waar mensen de wedstrijd door de hele stad kunnen volgen en waar de bank HSBC elke dag op een andere plaats in Engeland een groot scherm neerzet als onderdeel van de sponsoractivatie. Maar niet alleen Wimbledon roert de mensen, ook het spelletje zelf beoefenen is populair. Het verenigingsleven, en dan doel ik met name op de gezellige wedstrijddagen, activiteiten en het drankje na de tennispartij, is hier niet ter sprake. Ik suggereer nu niet dat dat gelijk helemaal wegvalt, want natuurlijk wordt er een drankje gedaan na een partij tennis, maar het verenigingsleven is hier niet of in ieder geval in veel mindere mate en niet hetzelfde georganiseerd als in Nederland. Nu moet ik wel de kanttekening maken dat er bijvoorbeeld wel tennis clubs zijn die bijvoorbeeld horen bij studentenorganisaties en universiteiten, maar daar hoef je geen lidmaatschap bij af te sluiten en is geheel vrijblijvend.

Voor de recreatieve sporter is de organisatie hier in London anders georganiseerd. In de vele parken die Londen kent zijn tennisbanen aangelegd, veelal hard court, die per uur verhuurd worden of zelfs voor ‘gratis gebruik’ zijn. Daarnaast worden er rackets verhuurd en kan de recreatie sporter een tennisles nemen. Tennis is een sport die je niet alleen beoefend en hier in London is daarvoor een platform opgericht: LondonTennis. Dit platform is een ideale manier om een maatje te zoeken, een wedstrijd te spelen of het ‘Nederlandse verenigingsleven’ toch een beetje aan te wakkeren en te socializen met tennissend London. Een mooie manier om niet alleen te sporten en via de tennisladder jezelf omhoog te tennissen, maar je ook te verbinden met andere Londenaars.

Een ander initiatief is de Local Tennis League dat is opgericht door twee recreatie sporters met het primaire doel om mensen te ontmoeten en hun eigen spel te verbeteren. Deze razendsnel groeiende competitie kan bijna op alle parken gespeeld worden. Na aanmelding worden er wedstrijden gespeeld op een court in London en alles wordt via e-mail geregeld met de organisatie. Daarnaast is dit initiatief aangesloten bij de LTA, het bestuursorgaan van tennis in de UK, die een gratis lidmaatschap aanbiedt aan leden van deze league. Dit houdt in dat wedstrijden en je ranking worden geregistreerd, maar ook ontvang je korting op internationale toernooien zoals de ATP World Tour Final én heb je meer kans om Wimbledon kaarten toegewezen te krijgen.

Zoals uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat de breedtesport op het gebied van tennis heel anders is georganiseerd dan in Nederland. In Nederland is het de bond, KNLTB, die het tennis regelt via de vele clubs door heel Nederland heen. In London worden vele initiatieven opgericht door vrijwilligers waarvan geen aansluiting bij de LTA wordt vereist. In mijn ogen een heel goed passend systeem in een multiculturele stad als London zodat de toetredingsdrempel veel lager ligt om te gaan tennissen. Sterker nog, initiatieven als deze zouden kunnen bijdrage aan de Nederlandse sportparticipatie en toekomst van het verenigingsleven.

Afbeeldingen (CC): Fahey - Yoga Mama