Connected Snowboard voor het eerst te zien op de Winter X-Games

De laatste paar jaar is de ontwikkeling van slimme kleding en sportattributen in een sneltreinvaart toegenomen. Na de connected tennisrackets van Babolat en Sony in 2014, is tegenwoordig bijna alles ‘geconnecteerd’. Van slimme sportbeha’s met een ingebouwde hartslagsensor, tot sportbrillen, helmen, sokken en zelfs ‘social’ biertappen. Ook Intel en ESPN haken op de trend aan: met het debuut van de ‘connected snowboard’ op de Winter X-Games krijgen toeschouwers en verslaggevers voor het eerst realtime statistieken te zien.

Microcomputer niet groter dan een knoop

Dit maakte de Amerikaanse techgigant in Las Vegas bekend tijdens CES 2016, een van de grootste technologiebeurzen in de wereld. De afgelopen 2 jaar wist de chipfabrikant het publiek te verbazen met hun nog altijd kleiner worden technologie. In 2014 deed Intel’s CEO Brian Krzanich daarom de voorspelling: “In 2016 zal de Intel Edison niet groter zijn dan een knoop. ” Hier lijkt niets aan gelogen te zijn: de opvolger van de Edison, een volledig werkende microcomputer op het formaat van een geheugenkaart, is inderdaad niet groter dan een knoop.

De Curie – zoals de opvolger wordt genoemd – is een combinatie van uiterst compacte technologie: de microcomputer wordt gevoed door een piepkleine batterij, draait op de Intel Quark en heeft de beschikking over een accelerometer met zes assen, gyroscoop en Bluetooth-zender. Door de compactheid is de Curie bijna overal in te verwerken: tijdens een eerdere presentatie zat de chip in een knoop van het jasje van Krazanich verwerkt. Maar ook in een ring, armband, tas, bril, schoen of zelfs een dartpijl zou je de Curie kunnen bevestigen.

Samenwerking met ESPN: realtime data delen

Zulke geavanceerde technologie op klein formaat opent uiteraard een wereld van nieuwe mogelijkheden. Na experimenten met chips in kleding (wearable technology) heeft Intel een samenwerking aangekondigd met ESPN. Samen met de grootste sportzender in de Verenigde Staten gaat Intel de snowboards van deelnemers aan de Winter X-Games (Slopestyle en Big Air) uitrusten met de Curie. De Curie analyseert realtime data als spronghoogte, aantal rotaties in de lucht, snelheid en impact van de landing. Deze data worden direct gedeeld met het publiek en de verslaggevers.

Naast de samenwerking met ESPN  maakte Intel ook bekend nauw te gaan samenwerken met Red Bull Media House, de mediatak van de energiedrankfabrikant.  Samen met Red Bull gaat Intel atleten – die onder contract staan bij het Oostenrijkse sportmerk -  uitrusten met slimme technologie. Een klein voorproefje was vorig jaar al te zien tijdens het Developer Forum, toen een aantal BMX-fietsen met de Curie-module op het podium verschenen.

Nieuwe (sportieve) koers Intel

De samenwerkingen met ESPN en Red Bull vloeien voort uit de nieuwe koers die Intel enige tijd geleden heeft ingezet. Nadat het bedrijf de slag op het gebied van smartphones grotendeels heeft gemist, richtte het zijn pijlen op de volgende grote innovatie. Via sport worden enkele innovaties uitgetest en aan het grote publiek gepresenteerd. Uiteraard vanuit ‘Inside out’, zoals Intel met de sponsorship van FC Barcelona op een bijzondere manier wist uit te drukken door het logo aan de binnenkant van het shirt te bedrukken. Of de Curie ook zijn intrede gaat maken in de voetbalwereld, is nog onbekend. Krijgen we binnenkort realtime stats te zien van Lionel Messi, Neymar en Gerard Piqué?

Deze blog verscheen eerder (in aangepaste vorm) op Numrush.nl