Cristiano Ronaldo goud waard voor Nike op social media

Nike gaf Cristiano Ronaldo onlangs een contract voor het leven. De Portugees zou in totaal een miljard dollar kunnen verdienen. Een gigantisch bedrag, maar een schijntje voor Nike in vergelijking met wat de aanvaller van Real Madrid het Amerikaanse merk oplevert. De populariteit op social media van Ronaldo leverde Nike dit jaar in totaal 474 miljoen dollar op.

Ronaldo is pas de derde sporter van Nike die een contract voor het leven kreeg na LeBron James en Michael Jordan, waarvan verondersteld wordt dat hij een ook levenslange verbintenis heeft met Nike. Ronaldo is al sinds 2003 verbonden aan Nike en groeide in de loop der jaren uit tot hét boegbeeld van het Amerikaanse merk in het voetbal.

De samenwerking tussen Nike en Ronaldo heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Vogens Hooking leverde de populariteit van Ronaldo op social media Nike het afgelopen jaar in totaal 474 miljoen euro op, via 329 posts op Facebook, Instagram en Twitter. Hooking is gespecialiseerd in het berekenen van de sociale en digitale mediawaarde voor brands.

Scott Tilton, co-founder van Hookit, noemt Cristiano Ronaldo een van de top influencers in de wereld. "Hij is enorm effectief in het integreren van zijn sponsors in de content die hij deelt met zijn 240 miljoen volgers van over de hele wereld", zegt Tilton tegen Forbes.

Ronaldo plaatste in de eerste elf maanden van dit jaar 1515 berichten op social media. In 21,7 procent van die berichten promootte hij Nike door middel van een hashtag, mention of logo. Deze posts genereerden in totaal 443,5 miljoen interacties (likes, reacties, retweets en aantal weergeven van video’s).

 

When a team and nation believe, anything is possible. #SparkBrilliance #justdoit

Een foto die is geplaatst door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op


Post van 5,8 miljoen dollar

Ronaldo’s meest waardevolle post van 2016 was op Instagram nadat hij het Portugese elftal als aanvoerder aan de EK-titel had geholpen in Frankrijk. Just Do It was de hashtag en de slogan en het logo van Nike waren ook te zien in de foto, die 1,75 miljoen keer werd geliked en waar bijna 13.000 reacties op waren. Het leverde Nike 5,8 miljoen dollar in mediawaarde op.

Ronaldo staat op eenzame hoogte als het aankomt op mediawaarde voor zijn sponsors. De 31-jarige speler van Real Madrid genereerde zeven zoveel keer mediawaarde als de nummer twee, Stephen Curry. Ronaldo is dus van onschatbare waarde voor Nike. Hij schittert ook in commercials, op het veld, bij evenementen en hij heeft zijn eigen schoenenlijn.

Ronaldo is veruit de populairste sporter op social media. Hij heeft in totaal 249 miljoen volgers op Facebook, meer dan wie dan ook (Shakira staat tweede met 104 miljoen). Op Instagram heeft Ronaldo 83 miljoen volgers en op Twitter nog eens 48,5 miljoen.

Mede dankzij al die volgers op social media en de daaruit voortvloeiende sponsorcontracten was Ronaldo de bestbetaalde sporter van het afgelopen jaar. Volgens Forbes verdiende de Portugees in een jaar tijd 88 miljoen dollar. Dat bedrag zal de komende jaren alleen nog maar verder oplopen, nu Ronaldo een nieuw contract bij Real Madrid heeft getekend én een flinke salarisverhoging van Nike tegemoet kan zien.

ZIE OOK: De 100 bestbetaalde sporters ter wereld, Cristiano Ronaldo verovert koppositie


Headerfoto: Flickr @Nazionale Calcio