Daag de uitvinder van chess boxing uit en verwerf een gratis aandeel in zijn bedrijf

Waar investeerders zich normaal gesproken kunnen inkopen in een bedrijf of sportclub, gooit Iepe Rubingh het over een totaal andere boeg. Iedereen die het wil kan namelijk een aandeel verwerven in het bedrijf van de Nederlander als diegene erin slaagt Rubingh te verslaan in een wedstrijd chess boxing: een combinatie tussen schaken en boksen. Maar wie verliest van de huidige wereldkampioen moet verplicht €35.000 euro (pre money valuation) in Chess Boxing Global, het marketingbedrijf van de sport, investeren. Met de opmerkelijke crowdfundingcampagne moet de sport wereldwijd bekender worden en verder groeien.

Chess boxing, oftewel schaakboksen, werd in 2003 opgericht door Iepe Rubingh. Het combineert de denksport schaken met de vechtsport boksen. Een wedstrijd bestaat uit elf ronden met afwisselend een ronde schaken (3 minuten) en een ronde boksen (3 minuten). Er wordt gestart met de schaakronde. Tussen elke ronde is een minuut pauze, bedoeld voor het aan- en uittrekken van de bokshandschoenen. De speelwijze van het schaken is snelschaken waarbij elke speler een bedenktijd heeft van maximaal 9 minuten voor de hele partij.

Een wedstrijd eindigt via schaakmat, knock-out, een jury-besluit of na de overschrijding van de bedenktijd. Als een speler geen zet uitvoert tijdens de schaakronde krijgt hij een waarschuwing. Een volgende waarschuwing resulteert in diskwalificatie.

Concept omgegooid

De sport wordt inmiddels beoefend in elf landen en het afgelopen jaar zijn er wereldwijd 600 wedstrijden georganiseerd. Om chess boxing verder te ontwikkelen organiseert Rubingh nu een crowdfundingcampagne op Seedrs. "Normaal kunnen alleen mensen met heel veel geld zich inkopen bij een sportorganisatie of sportclub. Wij hebben het eigenlijk omgegooid. Iedereen kan een aandeel vergaren in Chess Boxing Global. Het is leuk om fans en mensen die interesse hebben in de sport de kans te geven zich in te kopen."

Het meest opvallende van de campagne is echter het feit dat potentiële investeerders een zogenaamd blood and sweat equity aandeel in het bedrijf kunnen verwerven als ze Rubingh kunnen verslaan in de ring. Sweat equity betekent feitelijk het mee-investeren in een project of bedrijf door middel van inbreng van expertise, tijd en arbeid. Rubingh laat mensen nu vechten voor een aandeel van 1 procent. Maar verlies in de wedstrijd heeft wel een prijs: een verplichte investering van €35.000 (pre money vlauation valuation) in Chess Boxing Global.

Waarschuwing

"Als ik eerlijk word verslagen in de ring zal ik 1 procent van mijn bedrijf overdragen. Maar ik wil investeerders waarschuwen dat ze diepe zakken nodig hebben. Als ik win – en dat doe ik normaal gesproken – moeten ze zorgen dat ze hun chequeboek klaar hebben liggen omdat ze akkoord moeten gaan met een investering van €35.000 euro (pre money valuation). Zoals in het leven, staat er altijd een prijs tegenover winnen én verliezen", aldus Rubingh.

De in Duitsland woonachtige Nederlander wil ‘zijn’ sport verder laten groeien met behulp van investeerders. "Deze crowdfundingcampagne is ook een marketingcampagne om chess boxing te promoten. De mensen die in de sport investeren worden namelijk ook ambassadeurs. Zij kunnen de sport in het netwerk promoten en ons snel van feedback voorzien."

Bekijk de campagnevideo van Chess Boxing Global:

UFC als voorbeeld

Rubingh spiegelt zich aan het succes van de UFC (Ultimate Fighting Championship). Deze Mixed Martial Arts-organisatie groeide in tien jaar uit tot een bedrijf met een waarde van 3,5 miljard dollar. "Chess boxing zorgt voor een unieke vorm van intelligent entertainment. Wij zijn er voor de creating class, zoals auteurs en mensen uit de reclamewereld. Het wereldwijde succes van UFC toont het potentieel als je de juiste sport weet te creëren en het aanbiedt aan het juiste publiek."

Rubingh wil de fans van chess boxing ook meer betrekken bij de sport. "Mensen die meer dan 500 euro investeren kunnen ook tegen andere investeerders vechten. Als je bijvoorbeeld een aandeel van een half procent hebt, kun je tegen iemand vechten die ook een aandeel van een half procent heeft. De winnaar van het duel krijgt dan het aandeel van zijn tegenstander en de verliezer heeft niets meer."

Professionaliseren

De acht weken durende crowdfundingcampagne is begonnen op 23 mei en het doel is om in totaal minimaal €500.000 bijeen te krijgen. De opbrengsten worden aangewend om de sport verder te professionaliseren, met als primaire doel om een wereldwijde professionele competitie te organiseren.

Wil je investeren in chess boxing? Bekijk dan de crowdfundingscampagne op seedrs.com.


Foto's: Chess Boxing Global