Dak V&D-garage in Rotterdam locatie voor uniek voetbaltoernooi Neymar

Voetbalwedstrijden op het dak van een V&D-garage. Niet direct een voor de hand liggende combinatie, maar op zondag 12 juni wordt op deze bijzondere locatie de Nederlandse finale van Neymar Jr’s Five gespeeld. Dat is een wereldwijd vijf-tegen-vijf voetbaltoernooi dat de aanvaller van FC Barcelona samen met Red Bull organiseert. 24 teams zullen op een kunstgrasveld op het dak van de V&D gaan uitmaken wie Nederland vertegenwoordigt in de World Final op 9 juli in Brazilië.

Red Bull is al lange tijd verbonden aan de sport en sinds enkele jaren investeert de energiedrankenfabrikant ook flink in het voetbal. Het merk is eigenaar van meerdere voetbalclubs, zoals Red Bull Salzburg en New York Red Bulls. Daarnaast is sinds vijf jaar Neymar Red Bull-atleet.

"Het is uniek dat ze nu ook voetbal activeren. Neymar is het gezicht van Red Bull op het gebied van voetbal en net als met al hun andere sporters hebben ze hem gevraagd wat hem vleugels zou geven. Wat wilde hij graag doen. Dat was een voetbaltoernooi organiseren", legt Jordy Knaap van Players United uit.

Er werd gekozen voor een vijf-tegen-vijf voetbaltoernooi dat wereldwijd wordt gespeeld. In 35 landen worden er door meer dan 60.000 voetballers voorrondes gespeeld, met als doel om een plek te bemachtigen voor de World Final bij Neymar's eigen voetbalschool in Praia Grande in Brazilië.

Rotterdamse Dakendagen

In Nederland organiseert Players United het toernooi in samenwerking met Red Bull. Knaap: "We gingen op zoek naar een unieke locatie voor het event. We kwamen in contact met de Rotterdamse Dakendagen en zij raden ons twee locaties aan: het dak van de parkeergarage van de V&D en het dak van een school. De school viel al snel af en zodoende wordt het toernooi nu gespeeld op het dak van het voormalig V&D pand. Elk land mag zelf kiezen waar de landelijke finale wordt gehouden en de meeste landen kiezen voor een unieke locatie."

De Rotterdamse Dakendagen worden dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Tijdens het evenement ervaar je Rotterdam vanaf de hoogte. Op ruim 40 bekende en onbekende, openbare en privé daken is de stad vanuit een nieuw perspectief te ervaren. Players United had al snel het idee om hierbij aan te haken met Neymar Jr’s Five. "De Rotterdamse dakendagen faciliteren alles. Wij vonden dat de finale een geweldige afsluiter moest zijn, echt een knaller en daarom hebben we voor deze bijzondere locatie gekozen", aldus Knaap.

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen wordt er in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Rotterdam Topsport op het dak van de V&D-garage speciaal voor dit toernooi een kunstgrasveld aangelegd. Alle voetballers uit Nederland tussen de 16 en 25 jaar oud konden zich met vijf vrienden inschrijven. Via een loting werden er uiteindelijk 24 teams uitgenodigd voor de landelijke finale.

Uniek format

Knaap: "Ik heb niet eerder een voetbaltoernooi op zo’n locatie gezien, dus dit wordt uniek. Het heeft overigens wel wat voeten in de aarde gehad omdat er vergunningen geregeld moesten worden en we het kunstgrasveld op het dak moesten zien te krijgen."

Het vijf-tegen-vijf voetbaltoernooi draait volgens Knaap ook echt om voetbal. "Er spelen 24 teams in een knock-outsysteem en de beste gaat naar de mondiale finale in Rio. Het toernooi wordt ook volgens een uniek format gespeeld. Beide teams verliezen telkens een speler als er tegen hen gescoord wordt. Tot er geen spelers meer over blijven of de 10 minuten om zijn. Het toernooi is nog niet toegankelijk voor publiek, alleen de deelnemende teams mogen een beperkt aantal gasten meenemen. Maar hopelijk kunnen we dit event vaker organiseren en dan voorrondes door heel Nederland houden en ervoor zorgen dat er veel publiek kan komen kijken."


Foto's: Red Bull