De 120 voetballers met de hoogste transferwaarde

Winterstop. Voetbalclubs maken zich klaar voor de tweede seizoenshelft. Tijd om de balans op te maken door het tellen van de winstpunten en analyseren van de verliespunten. CIES Football Obervatory brengt een overzicht van de 120 meest waardevolle voetballers uit de top 5 competities (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A en Ligue 1). Dit zijn de spelers die clubs vast moeten houden of aan moeten trekken om het elftal sterker te maken. Op 120 onze landgenoot Robin van Persie in een lijst waar Nederland nagenoeg afwezig is.

Bovenaan de lijst staat Lionel Messi met een waarde van €220 miljoen, zijn waarde is sinds het einde van vorig seizoen gelijk gebleven. Cristiano Ronaldo volgt op gepaste afstand met een waarde van €133 miljoen, zijn waarde is sinds eind vorig jaar juni gestegen. De Belgische aanvaller van Chelsea, Eden Hazard, maakt de top drie compleet met een waarde van €99 miljoen. De waarde is vastgesteld op basis van prestaties (wedstrijden, doelpunten, dribbels etc.), kenmerken (leeftijd, positie, contractduur) en teamprestaties (club en nationale elftal).

De eerste Nederlander op de lijst is Arjen Robben op een gedeelde plaats 68 met een waarde van €25 miljoen. Robin van Persie is hekkensluiter op een gedeelde plaats 106 - 120 met een waarde van €20 miljoen. Opvallend veel Belgische voetballers zijn aanwezig op de lijst. Maar liefst acht spelers waaronder keeper Courtois op plaats 17 met een waarde van €45 miljoen en Lukaku op plaats 25 met een waarde van €38 miljoen.

In de top 10 komt alleen Raheem Sterling na de winterstop met Liverpool niet meer in actie voor de Champions League. De overige spelers zijn de komende maanden allemaal te zien in het miljoenenbal. In de top 100 is de titelhouder van de Champions League, Real Madrid, hofleverancier met 11 spelers. Veel spelers hebben contracten tot en met 2018 - 2019. James Rodriguez, Toni Kroos en Raphael Varane hebben zelfs een contract tot 2020. 

Volgende week presenteert Rens Dietz van Coosto welke Nederlandse clubs in de winterstop het meest worden besproken. De complete CIES Football Observatory is hier te bekijken.

De top 10 aangevuld met een aantal opvallende spelers
1. €220 miljoen: Lionel Messi
2. €133 miljoen: Cristiano Ronaldo
3. €99 miljoen: Eden Hazard
4. €84 miljoen: Diego Costa
5. €72 miljoen: Paul Pogba
6. €65 miljoen: Sergio Aguero
7. €63 miljoen: Raheem Sterling
8. €62 miljoen: Francesc Fabregas
9. €61 miljoen: Alexis Sanchez
10. €60 miljoen: Gareth Bale
11. €58 miljoen: Neymar Jr.
68. €25 miljoen: Arjen Robben

Bron: InsideWorldFootball
Afbeelding (CC): Rupert