De 20 meest waardevolle voetbalclubs op dit moment

Het Amerikaanse tijdschrift Forbes maakt aan het einde van het seizoen elk jaar lijstjes met de meest waardevolle sportclubs op dat moment. Vorige week werden de cijfers bekendgemaakt van de 20 grootste voetbalclubs ter wereld. Real Madrid gaat voor het vierde jaar op rij aan kop. FC Barcelona is net als in 2015 de nummer twee op de lijst, die verder gedomineerd wordt door ploegen uit de Premier League.

Real Madrid is volgens Forbes op dit moment 3,65 miljard dollar waard, omgerekend zo'n 3,19 miljard euro. FC Barcelona volgt net als vorig jaar op de voet met een waarde van 3,5 miljard dollar (3,11 miljard euro). Manchester United bezet de derde plaats met 3,31 miljard dollar (2,93 miljard euro).

De Spaanse topclubs gaan de laatste jaren steevast aan de leiding in het klassement van Forbes. Door hoge bedragen uit sponsoring, TV-gelden, merchandising etc. haalde Real Madrid het afgelopen jaar ruim 600 miljoen euro aan inkomsten binnen. Dit leidde tot een bedrijfsresultaat (winst) van zo'n 143 miljoen euro. Real Madrid en FC Barcelona zien hun successen op het veld ook door vertaald worden naast het veld. Maar de twee Spaanse topclubs moeten vrezen hun topposities kwijt te raken aan ploegen uit de Premier League. De lijst wordt namelijk gedomineerd door ploegen uit de hoogste Engelse divisie.

In de top twintig staan naast Manchester United ook nog Arsenal (vijfde), Manchester City (zesde), Chelsea (zevende), Liverpool (achtste), Tottenham Hotspur (tiende), West Ham United (zeventiende) en Newcastle United (twintigste). In totaal liefst acht Engelse clubs. Duitsland heeft met Bayern München op de vierde plek slechts één club in de top tien, net als Italië (Juventus, negende).

De waarde van Premier League-clubs zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar toenemen, want vanaf volgend seizoen gaat er een nieuwe televisiedeal in waardoor iedere club in de hoogste Engelse divisie jaarlijks minimaal 135 miljoen euro zal opstrijken. Opvallend is de sterke groei van West Ham United (een waardestijging van 76%) dus nauwelijks meer te noemen. Ook Tottenham Hotspur (59%) en Liverpool (58%) deden het goed. Verder springt de groei van Champions-League finalist Atlético Madrid (45% in waarde gestegen) in het oog.

Dallas Cowboys

Overigens is Real Madrid volgens Forbes niet de de sportclub met de meeste waarde. Die eer is voorbehouden aan NFL-club Dallas Cowboys, met een waarde van 4 miljard dollar (3,49 miljard euro).