De Amstel Gold Race op een big screen en met live commentaar

Aankomend weekend wordt de enige wielerklassieker op Nederlandse bodem verreden: De Amstel Gold Race. Tijdens dit weekend vindt ook het International Sports Film Festival Amsterdam plaats. Voor ons als organisatie daarom een uitgelezen mogelijkheid om een mooie combinatie te maken. In samenwerking met Helden wordt de wedstrijd tijdens het festival uitgezonden en voorzien van live commentaar door Frits Barend, Jaap Stalenburg en wielrenner Kai Reus. Aansluitend wordt de tot cult-klassieker voorbestemde wielerfilm For The Love Of Mud vertoond.

Kai kent veel van de renners goed en kent bovendien het parcours op zijn duimpje. Samen met Frits en Jaap geeft hij deskundig commentaar bij de race. Wie zijn de kanshebbers en waar gaat het gebeuren? Zelf is hij bezig met een comeback. In 2004 werd hij wereldkampioen bij de junioren en gold als dé belofte voor de Nederlandse wielersport. In 2007 maakt hij bij een training echter een zeer ernstige crash en overleeft ternauwernood. Na een lange revalidatie keert hij terug. Net als het weer de goede kant op lijkt te gaan krijgt Kai de volgende klap te verwerken, in de privésfeer dit keer. Het werpt hem ver terug. Net vader geworden en vol goede moed wil hij in 2015 toch nog waarmaken wat hij als veel winnend amateur beloofde.

De Amstel Gold Race is het wielerhoogtepunt van het jaar in Nederland. Dat de race als een klassieker wordt beschouwd is opmerkelijk, aangezien hij pas sinds 1966 verreden wordt. Andere klassiekers zijn namelijk veel ouder. Waarom of wanneer een wedstrijd precies een klassieker genoemd mag worden is dan ook niet helemaal duidelijk. De wedstrijd wordt gekenmerkt door de vele klimmetjes en het eindeloze draaien en keren door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Sinds Erik Dekker in 2001 is er geen Nederlandse winnaar meer geweest. Nederlandse kanshebbers dit jaar zijn Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Tom-Jelte Slagter.

Visueel spektakel

Na de strijd in de Limburgse heuvels wordt de film For The Love Of Mud vertoond. Hierin volgt wereldwijd gerenommeerd fotograaf en regisseur Benedictus Campbell het veldrijden. De film is een aanrader voor de liefhebbers van veldrijden en de wielersport in het algemeen, maar zeker ook voor de meer neutrale kijker. De film is namelijk een visueel spektakel die het veldrijden en de beleving daarvan op unieke wijze in beeld brengt. De sport is vooral in België, maar ook in Nederland ontzettend populair. En dat is niet voor niks. Met toppers als Marianne Vos en de 20-jarige kersverse wereldkampioen Mathieu van der Poel is Nederland sterk vertegenwoordigd.

De term veldrijden klinkt overigens nogal braaf als je ziet hoe intens heftig de sport is. Elke wedstrijd is een pure uitputtingsslag. Van de Nationals in Boulder USA, tot het WK in Hoogerheide en tal van andere superprestiges in Europa, in de film maak je het van dichtbij mee. Met interviews van onder andere Sven Nys, Helen Wyman, Jeremy Powers, Katie Compton, enkele amateurs en die-hard fans. De combinatie van zijn opvallende filmische stijl, met de spectaculaire en kleurrijke sport van het veldrijden pakken in deze film bijzonder goed uit! Je voelt als kijker de modderspetters haast op je gezicht.


Zie ook: http://isffa.nl/  - Foto: Wikimedia (CC) Michiel Jelijs