Op het WK: de bidon die dankzij data weet wanneer je moet drinken

"Bij hoge temperaturen voldoende water drinken" is bij iedereen bekend. Zeker bij sporters die een fysieke inspanning leveren tijdens belangrijke wedstrijden of op een training. Gatorade heeft in samenwerking met Smart Design een bidon ontwikkeld die op persoonlijk niveau via een app aangeeft wanneer de speler moet drinken.

Sportnext organiseert op 10 september een bijzondere live sessie over apps, data en beleving. Op een unieke locatie, Sportcomplex De Toekomst en miCoach centre, worden tevens de Sport App Awards uitgereikt. Schrijf nu in. 

Om op top-niveau te kunnen presteren is het volgens Carlos Alberto Parreira, technisch directeur van het Braziliaanse nationale team, zaak om vier kwaliteiten optimaal te benutten: techniek, tactiek, fysiek en mentaal. Water is de brandstof voor alle vier.

Een chip onder het mondstuk van de bidon meet hoeveel water er in en uit de bidon gaat. Zodoende kan de coach bepalen wanneer een speler moet drinken en op den duur is het zelfs mogelijk om patronen te herkennen. Het voetbal vandaag de dag is intens, dynamisch en een slijtageslag voor het lichaam. Spelers lopen per wedstrijd regelmatig 13 - 14 kilometer. Het is daarom van groot belangrijk om de spieren van voldoende vocht te voorzien.

Alle spelers worden eerst individueel getest en geanalyseerd om een beeld te krijgen van het vochtverlies. Vervolgens maakt Gatorade een serum met voedingsstoffen en geeft ieder speler een persoonlijke bidon. Zo wordt inhoud perfect afgesteld. Een belangrijke stap vooruit volgens Alberto Perreira.