De Commonwealth Games: een relatief onbekende grote speler binnen de Global Sports Events

Meer dan vijfduizend atleten strijden om het eremetaal, halverwege het event reeds vijf nieuwe wereldrecords en de tribunes zitten nagenoeg vol dankzij de verkoop van 1,2 miljoen entreekaarten. De cijfers liegen er niet om: de Commonwealth Games in Glasgow is een evenement van formaat op de internationale sportkalender. Maar hoewel ze zeer groot zijn in de landen verenigd in de Britse Gemenebest, krijgen deze ‘alternatieve’ Spelen buiten de gemenebestlanden nog weinig tot geen aandacht. Zo merken we dat sinds ATP Event Experts is aangesteld als supplier voor Glasgow2014, er in Nederland toch nog enige tekst en uitleg vereist is ten aanzien van dit evenement. Volkomen begrijpelijk, aangezien we vanuit Nederland op sportief gebied in het geheel niet zijn betrokken bij dit sportevent. Om het uit te leggen, trek ik vaak de vergelijking met de Olympische Spelen met daarbij de kanttekening dat er ook vele verschillen zijn ten opzichte van het grootste sportevenement ter wereld. Want dat het een uniek event is, dat is de afgelopen weken in Glasgow zeker weer gebleken.

Lees ook: Volgend jaar naar Glasgow

De ‘Friendly Games’
De Commonwealth Games (vertaling: Gemenebestspelen) worden ook wel de ‘Friendly Games’ genoemd. Enerzijds omdat de deelnemende landen dezelfde voertaal hebben maar ook omdat het echt gaat om de sport en het samenzijn van de Britse gemenebestlanden, die allen de Britse koningin als symbolisch staatshoofd hebben. De sfeer tijdens het evenement is allemaal wat toegankelijker dan tijdens de Olympische Spelen. Minder protocol en formaliteiten, en voor zowel de supporters als de pers zijn de atleten makkelijker benaderbaar.

Waar de Olympische Spelen geregeld gebruikt worden om maatschappelijke en politieke kwesties onder de aandacht te brengen, is hier bij de Commonwealth Games totaal geen sprake van. Zo was bij sommige media en andere stakeholders de verwachting dat we tijdens Glasgow2014 geconfronteerd zouden worden met de gevoelige discussie rondom de Schotse onafhankelijkheid, maar niets is minder waar. De sterke relatie tussen de gemenebestlanden en de sport zijn het gesprek van de dag. En politieke en andere maatschappelijke kwesties staan gedurende de Games-periode even in de schaduw van het evenement.

Atleten met een beperking
Gedurende de Commonwealth Games is er voor gekozen om de wedstrijden voor de sporters met én zonder een beperking in hetzelfde toernooi tegelijk te laten plaatsvinden. Oftewel: er is geen gescheiden “paralympische” en “olympische” periode zoals we die bij die andere grotere broer kennen. Een zeer frisse benadering die, naast dat de paralympische sporten hierdoor voor het grote publiek nog toegankelijker worden, ook vanuit een organisatorisch en commercieel oogpunt voordelen met zich meebrengt. Volle tribunes en commercieel support voor het gehele event zorgt ervoor dat alle atleten dezelfde unieke ervaring kunnen beleven.

Minder commercieel
Net zoals bij de olympische tegenhanger, worden de Commonwealth Games mede mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven. Grote multinationals als Emirates, BP en Virgin zijn zo een paar voorbeelden van de bedrijven die zich hebben verbonden aan Glasgow2014. Bij de Olympische Spelen zien we wereldwijde reclamecampagnes om krachtig de relatie van het merk tot de Spelen onder de aandacht te brengen. Maar bij de Commonwealth Games ervaren we dat dit zich vooral toespitst op de gemenebestlanden en de regio waar het evenement plaatsvindt. Dit verschil komt ook nog eens duidelijk naar voren bij de hospitality-programma’s die aan de sponsorships van deze multinationals zijn gekoppeld. Bij de Olympische Spelen worden deze programma’s door de multinational wereldwijd binnen hun organisatie en internationale netwerken gebruikt als incentive- en marketingtool. Maar de Glasgow2014 Sponsors van deze Commonwealth Games focussen zich vooral op Groot-Brittannië en een aantal naburige Europese landen.

Met een beter betaalbaar entreekaartje evenals minder druk op de andere resources (restaurants/accommodaties/transport) zijn de Commonwealth Games een fantastisch alternatief voor de Olympische Spelen. En mede daardoor zeer zeker de moeite waard om eens met eigen ogen te ervaren. Want ondanks het allemaal toch een tikkeltje kleiner is, spreken we nog steeds van een wereldwijd sporttoneel. De ‘All Blacks’ (rugbyteam New-Zeeland), Usain Bolt en het Australische hockeyteam zijn zomaar een paar van de vele voorbeelden die je tijdens dit evenement in actie kan zien.

Locatie
De laatste editie van de Commonwealth Games in Delhi, India, ging gebukt onder organisatorische problemen en halflege stadions. De Commonwealth Games Federation, tezamen met het Glasgow2014 Organisatie Comite, was er daarom alles aan gelegen om van deze twintigste editie in Glasgow een succes te maken. En met nog drie dagen te gaan, kan met recht worden gezegd dat ze hier vol overtuiging in zijn geslaagd. Uiteraard liggen er vele factoren ten grondslag aan dit succes, maar als een paal boven water staat dat het plaatselijk organisatiecomité er enorm goed in is geslaagd om een goede inschatting te maken van de interesse van de supporters voor dit evenement. Zo is het namelijk bij de Commonwealth Games niet altijd zo dat de vraag naar het evenement (entreekaarten) vele malen groter is dat het aanbod, dit in tegenstelling tot de olympische grote broer. Doordat men minder bereid is om ver te reizen om het evenement te bezoeken, is de organisatie meer afhankelijk van de naburige landen en haar eigen inwoners om de stadions te vullen met supporters. Als je er dan toch in slaagt om volle stadions af te leveren tegen realistische prijzen voor entreekaarten en genoeg inkomsten te genereren om het evenement met een sluitende begroting af te leveren, dan heb je het gewoon erg goed gedaan.

Wel dient gezegd te worden dat het succes van Glasgow2014 ook voor een deel kan worden afgeleid aan de Olympische Zomerspelen van Londen. Het succes van TeamGB maakte die Spelen voor veel Engelsen tot een onvergetelijke ervaring. En dat enthousiasme heeft ertoe geleid dat er al vroeg veel interesse was om dit nog eens (weliswaar in een kleinere mate) te beleven tijdens Glasgow2014.

Lees ook: De wereld van Multi Sports Events: Klein Duimpje tegen de Reus (door Jeroen de Roever)

Met nog drie dagen tot de sluitingsceremonie loopt deze editie van de Commonwealth Games bijna op z’n eind. Gold-Coast2018, het organisatiecomité van de Commonwealth Games in 2018, is al hard aan het werk om het succes van Glasgow2014 te overtreffen. Een enorme uitdaging, maar met het Australische enthousiasme voor sport evenals de fenomenale locatie aan de oostkust van Australië zeker niet onmogelijk. Een evenement om naar uit te kijken, en interessant om te zien welke keuzes Gold-Coast2018 de komende jaren gaat maken om het huidige succes een passend vervolg te geven.

Afbeeldingen (CC): Twitter Sport Beautiful - Stuff News - Star Sport