De hartslag van het volk in één bal

Het bijzondere aan een WK, in tegenstelling tot clubvoetbal, is de samenhorigheid. Iedereen staat schouder aan schouder achter een land. Mocht het ooit mogelijk zijn om alle hartslagen van Nederland tijdens een wedstrijd van Oranje op te nemen dan zou dat zeker een bijzonder beeld opleveren. Zeker tijdens het nemen van strafschoppen. Om de hartslag van het volk in beeld te brengen bedacht de Braziliaanse Itau Bank de 'Heart Ball', een bal met sensoren die de hartslag van het volk opslaat en tot één geheel maakt.

In het wielrennen worden de eerste stappen al gezet (kwestie van tijd), maar in het voetbal moeten we nog even wachten totdat de hartslag live in beeld gebracht wordt. De hartslag van een voetbalfan daarentegen is in het afgelopen half jaar uitgebreid onderzocht. "Waar je ook bent en waar je ook kijkt, iedereen is verbonden door de hartslag bij een wedstrijd" zei Barclays een aantal maanden geleden tijdens 'The #YourAreFootball Experiment'. De Belgische voetbalclub Club Brugge deed een hartslagtest bij staff en fans. Wat bleek: diehard supporters halen de hoogste hartslagen.

Lees ook: Barclays meet de emoties en hartslag van fans tijdens Premier League-wedstrijden

De voetbal van Itau Bank reisde het afgelopen jaar door heel Brazilië om de hartslag van het Braziliaanse volk op te nemen. De hartslag werd gemonitord en vervolgens opgeslagen. Het resultaat is een bal vol met hartslagen vanuit heel Brazilië. Wie zijn oor op de oranje bal legt hoort de slag van het volk. In de documentaire Brasileiros de Coracao, bestaande uit tien delen, werd de rondreis gefilmd en uiteindelijk ook samengevoegd tot één film.

In het laatste deel wordt de bal met de hartslag van het volk overhandigd aan David Luiz, verdediger bij het nationale elftal. "Dank Brazilië, het is tijd!"

Lees hier alle blogs over WK 2014