De Leukst Twitterende Sporter van 2014: Dex Elmont

Dex Elmont is gekozen tot de Leukst Twitterende Sporter van 2014. De Europees kampioen judo, op Twitter beter bekend als @DexElmont, is daarmee de opvolger van hockeyinternational Eva de Goede en de zwemmers Nick Driebergen en Ranomi Kromowidjojo. “Ik train twee keer per dag, het is niet dat ik daar elke dag over ga tweeten.” Met dank aan Linkeballen vertelt Dex Elmont, die sinds september 2010 op Twitter zit en 3411 volgers kent, exclusief aan Sportnext over de twitterstrategie die hij volgt.

In de jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door sportblog Linkeballen.nl, was Elmont van de meer dan 500 Nederlandse topsporters die op Twitter actief zijn, niet alleen het meest origineel, maar werd hij door de jury ook geprezen om het succesvol combineren van verschillende social media-platformen. “De judoka sprong er dit jaar uit vanwege de ultieme combi van sporttweets en persoonlijke foto’s die hij in voor- en tegenspoed met zijn volgers deelt,” zo meldt het juryrapport onder meer. “Elmont is daarnaast een sensei in het bedenken van ludieke hashtages. Met zijn beroemde #broekopjeenkels laat Dex zijn volgers bijvoorbeeld weten dat hem een dopingcontrole te wachten staat.”

Sinds de eerste verkiezing van de ‘Leukst Twitterende Sporter van Nederland’ in 2010 is het gebruik van Twitter in de sportwereld enorm gegroeid en een steeds belangrijker platform geworden. Twitter is naar de beurs gegaan en het aantal volgers van sporters is gigantisch toegenomen. Robin van Persie ging dit jaar door de grens van één miljoen volgers en heeft na het WK meer dan 6,5 miljoen accounts die hem volgen. Werd er tijdens de Spelen van Londen nog 150 miljoen Olympische tweets verstuurd, over het WK voetbal in Brazilië gingen meer dan 672 miljoen tweets de wereld rond. Een record voor een evenement.

Lees meer: De leukst twitterende sporter van 2013: Eva de Goede

Na Dex Elmont werd hockeyster Eva de Goede, de winnares van vorig jaar tweede. Oranje-international Klaas-Jan Huntelaar legde beslag op de derde plaats, voor zwemster Ranomi Kromowidjojo en schaatster Kjeld Nuis. Kijk voor de volledige top-10 en het bijbehorende juryrapport op www.linkeballen.nl Met dank aan Linkeballen vertelt @DexElmont, die sinds september 2010 op Twitter zit en 3411 volgers kent, exclusief aan Sportnext over de twitterstrategie die hij volgt.

Dex, gefeliciteerd! Een van de redenen dat je hebt gewonnen is je ludieke hashtags en dat je op een leuke manier Twitter en Instagram combineert. Wat zijn volgens jou de voordelen daarvan?

Dex Elmont: “Mijn Instagramaccount gebruik ik meer voor mijn internationale volggroep. Op Instagram kun je sneller met een foto duidelijk maken waar je het over wilt hebben en dan hoef je niet twee keer hetzelfde te vertellen. Ik gebruik Instagram op die manier meer voor judo dan Twitter omdat dat voor mij makkelijker internationaal te gebruiken is.”

In je tweets lezen we veel over je privéleven naast het judo. We zien tweets als je gewonnen hebt, maar je deelt ook het leven dat je hebt naast de judomat.

Dex Elmont: “Ik train twee keer per dag, het is niet dat ik daar elke dag over ga tweeten. De meeste mensen weten dat wel. ‘Oh, ga je weer trainen? Dat is ook wel eentonig en saai. Ik zou dat ook niet elke dag willen weten.”

Denk je bewust na wat je volgers willen zien?

Dex Elmont: “Nee, mensen die mij leuk vinden volgen mij. Als je me volgt dan weet je wat je kan verwachten. En anders dan volgen ze me niet meer. Ik hou ook niet bij hoeveel mensen me volgen.”

Word je bij het gebruik van Twitter begeleid?

“Nee, Ik word niet gestuurd door management, sponsors of anderen bij wat ik naar buiten breng of dat mij wordt verteld dat ik bepaalde informatie moet delen. Ik doe waar ik zin in heb en meld wat ik te melden heb. Soms tweet ik drie keer per dag iets en soms helemaal niet. Ik tweet zo min mogelijk over judo. Ik tweet meer over de dingen die in me opkomen, de dingen die ik leuk vind.”

Je bent niet bang om je mening te geven. Ben je niet bang dat het wordt uitvergroot in andere media?

Dex Elmont: “Er was onlangs ook weer zoiets, met nieuws over Sinterklaas dat hij met de dood was bedreigd. Nou ja, weet je, ik kan er heel serieus over doen, maar ik had er op Twitter iets leuks van gemaakt. Mensen reageerden leuk. Ik krijg best veel reacties op Twitter, vooral als ik een medaille heb gewonnen.”

Wie vind jij zelf heel erg leuk om te volgen?

Dex Elmont: “Ik hou van Nederlandse hiphop en Sticks is voor mij daarin de grootste man. Ik volg zijn muziek, waar hij optreedt. Dat is op Twitter leuk om te volgen.”

Wat kunnen we verder de komende tijd van je verwachten?

Dex Elmont: “Ik ben op dit moment in Japan, want ik heb daar volgende week een toernooi. Japan is een gekke wereld, dus ik ga m’n best doen om gekke dingen en foto’s te maken en te posten.”