De Nederlandse Sport Pers kiest de Sportpersoonlijkheid en Sportfoto van 2014

Met een record aantal mondiale-, Europese- en Olympisch kampioenen gaat 2014 in de boeken als het beste sportjaar ooit voor Nederland. Het was dan ook een uitdaging voor alle bij de Nederlandse Sport Pers (NSP) aangesloten journalisten en fotografen om de 10 kandidaten voor de NSP Sportpersoonlijkheidsprijs 2014 te selecteren uit een aanbod van veel meer sporters en coaches. Allen hebben zich weten te onderscheiden en Arjen Robben is uiteindelijk gekozen. De natuurlijke leider van het Nederlands elftal stond tijdens het WK in Brazilië op uiterst professionele en vriendelijke wijze de Nederlandse sportpers te woord. Na het welkomstwoord van NSP-voorzitter Arno Vermeulen trapte Jan Driessen de feestelijke avond af met een vriendelijk doch dringend verzoek.

Jan Driessen

Jan Driessen was 20 jaar lang journalist (waaronder bij Den Haag Vandaag, KRO's Brandpunt en Netwerk) en ging na zijn functie als Communicatie Directeur bij Aegon zelfstandig verder als communicatie-adviseur bij Q&A. Driessen heeft de wereld zien veranderen. Iedereen is in staat om zijn of haar mening te delen met de wereld en de tijden van sportsponsoring in de vorm van logo's plakken zijn voorbij. Alleen geloofwaardige sponsors die daadwerkelijk een bijdrage willen leveren aan de sport en maatschappij worden geaccepteerd. Driessen deed verder een vriendelijk verzoek aan de aanwezige sportjournalisten om de volledige naam van het sportevenement (inclusief sponsor) te vermelden bij de artikelen. In volledigheid bijvoorbeeld: KPN NK Allround.

Lees ook: een sportjournalist is de beste sportmarketingspecialist (door Cas Biesta)

Arjen Robben

Het afgelopen sportjaar is er één om nooit meer te vergeten. Bij de eindejaarsinterviews met zes insiders uit de sport kwam duidelijk naar voren dat de prestaties van onze Nederlandse sporters, onder andere op het olympisch ijs in Sochi en groengele gras van Brazilië, diepe indruk hebben gemaakt. Voor de ogen van meer dan 9 miljoen Nederlandse kijkers nam Arjen Robben de leiding bij Oranje en wist samen met Louis van Gaal een uitzonderlijke prestatie te leveren op het WK in Brazilië. De sterspeler stond daarnaast ook de aanwezig pers uitgebreid te woord en is daarmee een voorbeeld voor andere spelers. De vader van Arjen, Hans Robben, nam de prijs in ontvangst.


Foto: Twitter Trefpunt

Klaas-Jan van der Weij

De (sport)fotografie heeft het moeilijk door de opkomst van smartphones en social media. Om het vak te ondersteunen en onder de aandacht te brengen is voor het eerst een NSP Sportfoto van het jaar gekozen. Drie foto's werden uit maar liefst 194 inzendingen gekozen en in de spotlights gezet. Het gevoel, de eerste reactie, was volgens de jury doorslaggevend. Het doelpunt van Robin van Persie tegen Spanje (de bekende zweefkopbal) eindige op de derde plek. De tweede én eerste plaats kwamen beiden op naam van Klaas van der Weij. De beste sportfoto (van een vallende ruiter) werd gemaakt vanuit een gevaarlijke situatie: "Het was dommigheid om daar te gaan staan, het bleek een gevaarlijke plek, maar pakte goed uit."