De nieuwe Nike Football app zet de bond buitenspel

Nike Football heeft vandaag - eindelijk - haar eerste Football app gelanceerd. De app is gemaakt om alle voetballiefhebbers met elkaar te verbinden. Zo kunnen ze via de app wedstrijden opzetten en vrienden uitdagen om samen een balletje te trappen. Zonder tussenkomst van een bond.

Gijsbregt Brouwer over de potentie van de Nike Football app
De potentie van deze app valt nauwelijks te onderschatten, mits hij goed is uitgevoerd. Dit wordt Nike Plus voor voetbal. Nike creëert een directe band met de sporters en slaat daarbij traditionele kanalen, zoals de bond, club of sportzaak, over. Dit past in een bredere ontwikkeling bij Nike, waarbij ze steeds meer de uitvoering in eigen handen neemt: eigen evenementen, eigen media en eigen apps. Nike heeft bij het hardlopen met Nike Plus al meer dan 25 miljoen mensen aan zich gebonden. Het potentieel voor "ongebonden" voetballen is minstens even groot. Wat verder opvalt is dat deze app aanhaakt bij de populaire trend van Running Crews: waardoor, via digitale toepassingen, toch weer een nieuwe vorm van verbinding en betrokkenheid ontstaat.

Community
Zlatan legt uit hoe dat in elkaar steekt. "Stel dat ik niet Zlatan zou zijn en graag met vrienden zou willen voetballen. Ik zou een potje vinden, ik zou meedoen en ik zou steeds meedoen totdat ik zo goed zou zijn als Zlatan." Het opzetten van een event kan door een tijd en locatie te selecteren en de app houdt bij wie er zin hebben om aan te sluiten. Geo-tracking maakt het mogelijk om overal ter wereld wedstrijden op te zetten.

Gave toevoeging is de mogelijk om met vrienden een eigen 'crew' te beginnen. Vrienden die zijn aangesloten blijven automatisch op de hoogte en ontvangen nieuws en wedstrijden. Met de chatfunctie (vergelijkbaar met een whatsappgroep) staan spelers met elkaar in contact, zonder daarvoor telefoonnummers voor uit te wisselen.

"Dit past in een bredere ontwikkeling bij Nike, waarbij ze steeds meer de uitvoering in eigen handen neemt: eigen evenementen, eigen media en eigen apps." - Gijsbregt Brouwer

De app 'The Best of Nike Football in your Pocket' geeft verder toegang tot exclusieve content en in de toekomst is er de mogelijkheid om via de chatfunctie in contact te komen professionele spelers. Ook nieuwe kleding is via de webshop als allereerste te bestellen. En voor wie toe is aan het volgende niveau: de inschrijvingen voor de eigen talentenopleiding, Nike Academy, lopen tevens via de app. Kortom: "24/7 football" aldus Nike. De app doet sterk denken aan OWNR, een community voor skaters die op basis van locatie elkaar konden uitdagen.

De start van het nieuwe seizoen staat voor de deur en iedereen maakt zich klaar om er weer volle bak tegenaan te gaan. De belangrijkste feature van de app is mogelijkheid om gemakkelijk wedstrijden op te zetten en een eigen crew te beginnen. Nike selecteert vervolgens zelf, uit de Nike Academy Trail-dagen, de beste spelers om door te stomen als professional. Een hele eigen route die eerder bij Tom Rogic, uitkomend voor Celtic tegen Ajax in de Champions League, succesvol bleek.

Lees meer: bij Celtic voetbal een bijzonder talent van de Nike Academy genaamd Tom Rogic

Download Nike Football in de App Store - Google Play