De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 2, de Garmin Fenix 2

Als eerste van de aangekondigde GPS sporthorloge de Fēnix 2 van Garmin. Garmin zelf typeert het als een GPS horloge voor sporters en avonturiers, en dat dekt de lading zeker. De doelgroep van dit horloge is vrij groot. Niet alleen de wat fanatiekere duursporter, maar ook de wandelaar en bijvoorbeeld skiërs/snowboarders kunnen dit horloge gebruiken. Nieuw is dat de Fēnix 2 satellieten in cache opslaat via synchronisatie. Hierdoor worden satellieten, als je op dezelfde plaats op aarde blijft, veel sneller gevonden. De meeste sporters trainen het grootste deel van de tijd op dezelfde plek. Als je dan slechts 2 tot 5 seconden op satellietverbinding hoeft te wachten in plaats van de 30-45 seconden die je gewend was dan is dat een grote en fijne verbetering.

Lees eerst de proloog: de nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken

Algemeen

De Fēnix heeft een robuust uiterlijk, maar met de huidige trend onder horloges kun je hem prima als gewoon horloge dragen. Als je stopt met sporten en terugkeert naar de horlogefunctie wordt GPS uitgeschakeld. Hiermee kun je de Fēnix een aantal dagen achter elkaar dragen voordat de batterij moet worden opgeladen. Ook de satellietherkenning is sterk verbeterd, deze worden in cache opgeslagen. Bij de Fēnix is gekozen voor een zwarte achtergrond met witte letters, dat kijkt net iets minder prettig. Dit is niet te veranderen omdat deze keuze is verankerd in de hardware. Bij Garmin lijken ze dit ook onderkend te hebben, ze hebben namelijk een special edition uitgebracht waar dit omgedraaid is.

Hardlopen

Een andere nieuwigheid aan de Fēnix is dat hij een aantal ‘hardloopdynamica’ registreert. Via een aparte sensor in de hartslagmeter band worden Cadans, Groncontact tijd en Verticale oscillatie geregistreerd. Zeker voor meer ervaren lopers zijn dit interessante gegevens. Garmin geeft ook nog kleuren mee aan deze gegevens die aangeven hoe je het relatief doet ten opzichte van de ‘gemiddelde’ loper. Dat is natuurlijk aardig, maar de gemiddelde loper bestaat niet echt. Beter is om steeds met jezelf te vergelijken, dan kun je zien of je progressie maakt.

De Fēnix kan op basis van een aantal opgegeven eigenschappen als lengte en gewicht en je trainingsgegevens een aantal zaken voor je berekenen. Zo doet hij racevoorspellingen, wat je VO2max is en geeft hij een advies hoeveel hersteltijd je moet nemen na een training. Dit zijn gegevens op basis van een gemiddelde sporter en algemene algoritmes. Het kan voor een aantal mensen best een aardig hulpmiddel zijn, maar zoals al eerder gezegd, de gemiddelde sporter bestaat niet.

Zwemmen

Als je gaat zwemmen dan kan de Fēnix alles wat de Garmin 910XT ook al kon. Dus afstand bijhouden, zwemslag herkennen, slagfrequentie, slaglengte etc. Dat gaat meestal goed maar niet altijd. Als je op een druk uur zwemt en je moet plotseling uitwijken voor iemand dan ziet de Fēnix dat ook als een keerpunt. Maar in zeker 95% van de trainingen had ik een correcte weergave van de trainingsafstand.

Opvallend is dat als je pauze indrukt de Fēnix helemaal stopt met registreren. Het voordeel daarvan is dat je niet in de pauze ook meters registreert, maar een groot nadeel is dat je niet via de Fēnix kunt zien hoe lang je pauze al duurt. Ook kun je met de Fēnix in open water zwemmen. Er is met zwemregistratie iets meer afwijking dan gebruikelijk. Dit komt omdat onder water het GPS signaal niet geregistreerd wordt. Op basis van ervaringen kan ik zeggen dat de betrouwbaarheid behoorlijk groot is. Ter illustratie een weergave van een zwemtraining die ik gedaan heb met de 910XT, de Fēnix en op mijn hoofd een 610 ter controle. Te zien is dat ze alle drie dezelfde eindafstand hebben maar dat de interval tijden verschillen.
Overigen

Wat bij fietsen opvalt is dat de Fēnix wat langzamer reageert op stoppen dan we gewend zijn, het duurt bij de Fēnix een aantal secondes voordat hij stopt. Persoonlijk vind ik dat storend. Je kunt de Fēnix prima gebruiken om een triathlon te doen, inclusief de wissels apart. In de multisport modus kunnen ‘maar’ vijf sporten achter elkaar worden gezet. Dat lijkt misschien meer dan genoeg maar veel triatleten zijn gewend om ‘repeterende koppels’ te trainen. Ook is het niet mogelijk om tijdens het sporten zelf van sport te wisselen. Zoals gezegd is de Fēnix vooral gericht op de multisporter, er zijn dus ook diverse andere sporten vooraf opgenomen in dit horloge. Ik heb zelf de navigeer functie gebruikt in de Rocky Mountains in Canada en dat werkte prima. Het lijkt mij dat de anderen ook prima werken. Aangezien er steeds meer multisporters lijken te komen is dat een sterk punt.

Gegevensuitwisseling

Je kunt op twee manieren je gegevens van de Fēnix online zetten, via de ANT+ USB stick of via Bluetooth met je telefoon. Naast het synchroniseren van je gegevens kun je via bluetooth ook je trainingen live delen met anderen (en een aantal zaken van de telefoon ontvangen op je horloge. Op die manier komt het dus in de buurt van een smartwatch.

Conclusie

De Fēnix 2 is een zeer allround horloge dat heel veel kan. Met name geschikt voor sporters die hele diverse sporten beoefenen. Met name hardlopers die meerdere andere sporten beoefenen kunnen denk ik heel veel met dit GPS horloge. Ook de multi-duursporter/triatleet die een GPS horloge zoekt die hij ook overdag kan dragen kan er prima mee uit de voeten.

Afbeelding frontpage: Wareable