De nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken deel 4, Timex Run x20

In deze serie zijn de afgelopen periode al een aantal high-end GPS sporthorloges voorbij gekomen, en er zullen nog een aantal van deze volgen. Niet alle hardlopers willen echter zo veel meten en weten. Mede op verzoek van een collega waar ik wel eens mee hardloop daarom hier een blog over de test van de Timex Run x20.

GPS functie

De run x20 heeft een prima werkende GPS functie, tijdens het gebruik ben ik geen grote afwijkingen tegengekomen ten opzichte van b.v. de Polar of Garmin. Hij meet prima de afstand en geeft goed het tempo aan. Omdat het een ‘basichorloge’ is vind er geen GPS caching plaats en dus moet het GPS signaal elke keer opnieuw gezocht worden, dat duurt ergens tussen de 30 seconden en een minuut afhankelijk van de omgeving waar je bent. Dat is weer even wennen als je de horloges met GPS caching gewend bent die binnen 5 seconden klaar zijn om te starten, maar het is op zich prima te doen. Zeker als je als routine aanwent om je horloge voordat je gaat hardlopen al aan te zetten en de GPS te zoeken. Wat wel een gemis in mijn ogen is dat het horloge niet de tijd ophaalt vanaf de GPS satelliet. Als je per ongeluk de accu niet op tijd oplaadt dan moet je handmatig de tijd weer instellen. En ook als je je naar een andere tijdszone verplaatst moet je dat handmatig aanpassen.

Functies

De run x20 heeft een scherm dat zeer goed afleesbaar is. Het scherm kun je instellen om twee of drie gegevens tegelijk te laten weergeven. De gebruikersinterface is goed verzorgd en logisch. Als je een beetje ervaring hebt met het gebruik van sporthorloges dan vind je moeiteloos je weg, de knoppen hebben een logische functie. Ook omdat er niet te veel functies zijn ingebouwd verdwaal je eigenlijk nooit in de mogelijkheden. Naast tempo, snelheid, afstand en tijd bestaat er ook nog de mogelijkheid om een simpel interval programma in te stellen, met twee intervallen. Je kunt daarbij kiezen voor afstand en/of tijd, b.v. 1 km met 2 minuten pauze. Je kunt op het horloge zelf je geschiedenis terugkijken, maar je trainingen zijn echter niet over te dragen via bv Bluetooth of WiFi. Een koppeling met Strava of delen van je training via Twitter of Facebook is dus niet mogelijk.

Lees ook: de nieuwste generatie GPS sporthorloges nader bekeken, deel 3: Polar V800

Dagelijks gebruik

Het horloge is prima als horloge te dragen. Als je de stopwatch niet uitschakelt dan gaat de accu een aantal dagen mee. Timex lijkt zich met dit horloge vooral op de “vrouwelijke markt” te richten met drie frisse kleuren en één zwarte uitvoering. Het horloge is minder groot dan de eerder besproken uitgebreide modellen wat zeker voor mensen met wat kleinere polsen een voordeel kan zijn. Het bandje voelt prettig aan. Het horloge is ook nog eens waterdicht tot 50 meter dus er kan ook prima mee gezwommen worden (de GPS werkt dan echter niet).

Conclusie

De Timex run x20 is een prima horloge voor veel sporters die graag willen weten hoeveel en hoe hard ze precies ze hebben gelopen zonder een smartphone mee te nemen tijdens de training. Voor ronde de €100,- koop je dan een prima horloge. Waarbij aangetekend dat het mooi zou zijn als Timex de volgende keer er voor zorgt dat de tijd automatisch via het GPS ingesteld zou worden.

Afbeeldingen: iRun