De rol van een fysiotherapeut gaat veranderen

De dagen worden korter en het weer wordt onstuimig. Geen terras meer, tijd voor de realiteit. Afvallen. Veel mensen besluiten van de één op de andere dag te gaan sporten en gaan te hard van start. Door de combinatie van kou en overbelasting is een blessure al gauw opgelopen. Wat rest is rust nemen of de weg naar een fysiotherapeut om te herstellen. En daar is een discrepantie.

Sporters met frisse moed vallen dezer dagen met bosjes. Drie keer per week, vol van start, en nu met een blessure thuis op de bank. De gewrichten kunnen het niet aan, spieren raken overbelast, de sporthouding was niet optimaal. Bij uitstek een klus voor fysiotherapeuten. Jaarlijks bezoekt circa 22% van de Nederlanders de fysiotherapeut. Het aantal contacten is gemiddeld 3,5 per persoon. De weg naar de fysiotherapeut wordt ingeslagen met een strippenkaart van de zorgverzekering bij de hand. Na een aantal bezoeken moet er een oplossing zijn anders gaat het in de kosten lopen.

Goed nieuws of slecht nieuws?

Het aantal bezoeken aan de fysiotherapeut is na een daling in 2012 en 2013 weer aan het herstellen. Er zijn voorzichtige signalen dat zowel het aantal patiënten als het aantal zittingen in 2014 toeneemt zo meldt Rabobank in het brancherapport Fysiotherapeuten. De verwachtingen zijn gematigd positief en de komende jaren zal er veel aandacht zijn voor preventie. De tarieven zullen nauwelijks stijgen omdat de zorgverzekeraars scherp blijven inkopen. De kleine praktijken hebben moeite om de omzet op peil te houden. Het aanbod is met 4.700 fysiotherapiepraktijken nog altijd ruim voor de vraag maar beweegt steeds meer naar elkaar toe.

De markt voor fysiotherapeuten is niet makkelijk. Aanstormende talenten kunnen moeilijk aan werk komen. Uit de Keuzegids Hbo 2015 blijkt dat studenten van studierichtingen als fysiotherapie de minste kans op een baan maken. De opleidingen zijn populair en dus is er veel concurrentie tussen de afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Veel aanbod en een stijgende vraag, het is wachten op een fysiotherapeut met een innovatief inkoopconcept.

Tijd voor verandering

Ondernemerschap wordt voor fysiotherapeuten steeds belangrijker net als innovatie in diensten en processen. Het proces is nu nog zeer traditioneel georganiseerd, sterk afhankelijk van locatie. Het ondersteunen van de sporter en helpen bij preventie van blessures kan wel wat vernieuwing gebruiken. Waar is een eerste hulp bij blessureleed waar selectie op Uber-achtige (taxi app) wijze plaatsvindt? Advies en ondersteuning vindt vervolgens niet langer op locatie maar digitaal via een fitnessplatform plaats. De sportbeleving is in de loop der jaren sterk veranderd door de komst van social media en draagbare technologie maar het aanbod van fysiotherapeuten beweegt niet mee.

Ook het gezondheidsplatform van Apple biedt kansen fysiotherapeuten. Dankzij de technologie die we op en om ons lijf meedragen wordt een heus gezondheidsprofiel opgebouwd. Data bieden inzichten. Dan liggen er niet alleen kansen om aan de toenemende vraag te voldoen maar ook een nieuwe markt te creëren. Er zijn zoveel zaken die een app niet kan vertellen.

Afbeeldingen (CC): MuleEstwo