De Sailing Drone brengt roeiers op een unieke manier in beeld

Roeien is een prachtige sport maar slechts weinigen krijgen de actie echt van dichtbij te zien. De spanning, concentratie en zweetdruppels op het voorhoofd. Joop Alberda bedacht een jaar geleden tijdens een live sessie van Sportnext aan de Willem Alexanderbaan in Rotterdam de mogelijkheid voor een volledig meerijdend publiek, gesponsord door NS en/of Pro Rail. Tot die tijd zijn we als toeschouwers overgeleverd aan het treintje en de camera-auto langs het water. Vandaag presenteren United Sport en TU Delft een bijzondere innovatie aan de internationale roeifederatie FISA die daar wellicht verandering in gaat brengen. Maak kennis met: de Sailing Drone.

Ter land, ter zee en door de lucht. Sport in beeld brengen is een kunst en tegenwoordig vooral een technologische operatie. Het Amerikaanse NBC Sports is momenteel erg te spreken over de Tactical Cam die boven het voetbalveld hangt en tijdens de Winterspelen in Sochi kwamen vliegende drones veelvuldig in actie om langlaufers haarscherp in beeld te brengen. Het zijn beide technologische innovaties die de sport dichter bij te kijker brengen en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de beleving.

Lees meer: de 'Drone Games' verrassen vriend en vijand

Roeien laat zich echter lastig vangen. Een camera-auto uitgerust met moderne camera's langs de kant doet zijn uiterste best om de actie in beeld te brengen maar de echte sportliefhebber wil het liefst in de boot zitten en de roeiers recht in de ogen aankijken. De samenwerking tussen United Sport en TU Delft had het doel om een camera te ontwikkelen die meer emotie van de roeiers uit de boot kan halen om de beleving bij de kijker te maximaliseren en het kijken naar de roeisport nog spannender te maken. Een camera in de boot monteren is geen optie vanwege richtlijnen met het gewicht en door de lucht bleek te gevaarlijk en niet haalbaar met vergunningen. Op het water ligt daarom voor de hand en het project 'Sailing Drone' ging van start.Het resultaat is een op afstand bestuurbare 'boot' uitgerust met een gestabiliseerde kop en een draadloze HD-camera. De beelden kunnen live zichtbaar gemaakt worden via de wagen langs de kant. De eerste testen en beelden (want daar draait het om) zijn positief en de actie kan nu op een unieke manier in beeld worden gebracht. Proof of concept geslaagd. De internationale roeifederatie is enthousiast maar moet moet drone eerst zelf in actie zien. Dat gaat vandaag gebeuren.